Europees kampioen Salpeter aan de start

  Nieuws
Mercelyne Chelangat. (Foto: Le Champion)
Mercelyne Chelangat. (Foto: Le Champion) (rodi.nl)

ZAANDAM - Als het startschot van de Dam tot Damloop zondag 23 september klinkt, wordt er spektakel verwacht tussen de atletes Lonah Salpeter, Mercelyne Chelangat, Dibabe Kuma en Susan Krumins. Krumins liet vorige maand al weten mee te doen aan de 10 Engelse Mijl-wedstrijd. Haar tegenstanders zijn geduchte concurrenten. Zo veroverde Salpeter de Europese titel op de 10.000 meter en won Chelangat vorig jaar de Dam tot Damloop.
Salpeter is de regerend Europees kampioen op de 10.000 meter. De Israëlische met Keniaanse roots is daarnaast ook rap op de weg. Op de halve marathon liep ze al 1.08.58. Salpeter is met haar goede prestaties misschien wel dé favoriet, maar Mercyline Chelangat is de winnares van vorig jaar en weet hoe ze de race van Amsterdam naar Zaandam moet indelen. De nog maar twintigjarige atlete uit Oeganda won vorig jaar de eindsprint op de Peperstraat in Zaandam. Chelangat heeft snelle tijden gelopen op de baan, maar ambieert een carrière als marathonloopster en kan dus goed uit de voeten op de weg. Dibabe Kuma kan haar ervaring op de weg gebruiken om de baanatletes te verslaan. De bijna 22-jarige Ethiopische heeft de snelste tijd op de halve marathon achter haar naam staan: 1.08.37.
Organisator Le Champion contracteerde eerder al Susan Krumins. De 32-jarige atlete werd vorige maand in een rechtstreeks duel met Salpeter verslagen op de 10.000 meter op het EK. Haar zilveren medaille is een prestatie waar ze ongelofelijk trots op is. Alle atletes hebben een persoonlijk record op de 10 kilometer, wat ontzettend dicht bij elkaar ligt.
De vrouwen gaan volgende week zondag als eerste de IJtunnel in, na de start om 10.19 uur. Traditiegetrouw gaan zij 6.04 minuten eerder van start dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. De vrouwen gaan er alles aan doen om de mannen voor te blijven, want bij de finish in Zaandam lonkt een extra prijs voor deze strijd. Met dit sterke deelnemersveld bij de vrouwen kan de man-vrouwwedstrijd voor het eerst sinds 2013 misschien weer gewonnen worden. Destijds kwam Joyce Chepkirui als eerste aan in Zaandam. Op www.damloop.nl is meer informatie te vinden.

Meer berichten