Avond met schrijver Abdelkader Benali

  Nieuws
Abdelkader Benali. (Foto: Culturele Raad Zaandam)
Abdelkader Benali. (Foto: Culturele Raad Zaandam) (rodi.nl)

ZAANDAM - De Culturele Raad Zaanstad (CRZ) begint het nieuwe cultuurseizoen in de monumentale Vermaning in Zaandam. Zaterdag 6 oktober verwelkomt CRZ Abdelkader Benali. De schrijver en tv-maker kijkt met oog voor het detail én het grote verhaal naar maatschappelijke ontwikkelingen.


Zijn boeken zijn meerdere malen onderscheiden met prestigieuze literaire prijzen, zoals de Geert-Jan Lubberhuizenprijs en de felbegeerde Libris Literatuurprijs. Minstens net zo belangrijk: het is volgens de Culturele Raad een innemende man. De muziek komt deze keer van 'Zoetwater', bestaande uit de broers Jelle en Sieb uit Amsterdam. Zij brengen akoestische folk: gevoelige muziek met een zweempje melancholie, in de Nederlandse taal. En er komt ook comedy, al dan niet naakt. "Daar zijn we nog niet over uit", aldus CRZ-voorzitter René Sman.

De avond met Abdelkader Benali begint om 20.30 uur en de zaal is om 20.00 uur open. Kaarten zijn voor 15 euro per e-mail te verkrijgen via: info@crzaanstad.nl of via de website: www.crzaanstad.nl. De Vermaning bevindt zich op Westzijde 80 in Zaandam. Parkeren kan achter Dirk van de Broek. Let op: met de auto is de Westzijde tijdelijk alleen in zuidelijke richting bereikbaar.

CRZ


Mede CRZ-oprichter Patrick van Hees: "We zijn ooit begonnen in het ter ziele gegane Serah Artisan, aan de sluis. De Vermaning heeft ook zo'n lekkere ambiance. Wij blijken aantrekkelijk te zijn voor leuke cultuurliefhebbers die geen standaardavondje willen. De Vermaning, uit 1687, past daar goed bij. Het heeft echt de potentie van een klein Paradiso. Het is feitelijk beter dan Paradiso, omdat het aan de Zaan staat. Het is zo'n plek waar je je direct thuisvoelt en de akoestiek is ook heel goed. Het is overigens opvallend dat veel jonge Amsterdamse stellen die recent naar de Zaantreek zijn verhuisd naar de Culturele Raad komen. Ze hebben echt cultuurhonger."

Afgelopen zomer is na een ingrijpende herbouw de naastgelegen Vertoeving op Westzijde 82 heropend. Hierin is nu het Italiaanse restaurant Sagrestano gevestigd, met als gastheer Gerard Soeters, die een warm hart heeft voor cultureel ondernemerschap. De Culturele Raad, die geheel zonder subsidies en zonder winstoogmerk werkt, bracht al vele prominenten naar de Zaanstreek. Recent was Van Hees' vriend Adriaan van Dis er. De schrijver was ondanks diverse verwondingen niet van het podium af te slaan en Bart Chabot meldde vorig jaar doodleuk, na aan zijn hart geopereerd te zijn: "Als ik dan toch dood moet, dan het liefst op het podium van de Culturele Raad Zaanstad." Kees van Kooten koos het podium van de Culturele Raad Zaanstad uit voor zijn afscheidstournee.

Meer berichten