Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Stichting De Tijdmachine

  Nieuws
Het aantal ouderen neemt elk jaar toe en de 'nieuwe generatie ouderen' vraagt om meer maatwerk. (Foto: Stichting De Tijdmachine)
Het aantal ouderen neemt elk jaar toe en de 'nieuwe generatie ouderen' vraagt om meer maatwerk. (Foto: Stichting De Tijdmachine) (rodi.nl)

ZAANDAM - Koning Willem-Alexander brengt dinsdagmiddag 9 oktober een bezoek aan Stichting De Tijdmachine in woonzorgcentrum Nieuw Groenland in Zaandam. In een jaren zestig huiskamerdecor gaat de Koning in gesprek met de oprichters, ouderen, vrijwilligers en samenwerkingspartners over een vraaggestuurde aanpak om de levenskwaliteit van ouderen te verhogen.


Het aantal ouderen neemt elk jaar toe en de 'nieuwe generatie ouderen' vraagt om meer maatwerk. Dit geldt zowel voor zorg in woonzorgcentra en verpleeghuizen als voor activiteiten en dagbesteding in de wijk. Stichting De Tijdmachine biedt zorg- en welzijnsorganisaties de mogelijkheid om daadwerkelijk beter aan te kunnen sluiten bij de behoeften en wensen van ouderen. In haar projecten De Tijdmachine en Gouwe Ouwe draagt de stichting naar eigen zeggen bij aan een (structurele) verbetering van de levenskwaliteit van ouderen. De behoeften en de belevingswereld van de ouderen zelf staan hierbij op de eerste plaats.

In De Tijdmachine reizen ouderen onder begeleiding van reisleiders terug naar de jaren zestig. Dat doen ze in een volledig ingericht huiskamerdecor inclusief keuken, woonkamer en dancing. De reisleiders zijn getrainde vrijwilligers, zorgmedewerkers en activiteitenbegeleiders. Ze gaan met ouderen in gesprek over hun leven in de jaren zestig en hun wensen voor dit moment. Op basis van deze gesprekken gaat de stichting gedurende een half jaar samen met de ouderen zelf, familie, vrijwilligers, professionals en andere betrokken partijen uit de wijk aan de slag om de wensen en welzijnsvragen van de ouderen te realiseren. Zo zorgen zij bijvoorbeeld voor een aanpassing van het activiteiten- en uitjesaanbod, verbetering van de (informele) zorg en de werving van maatjes. Op deze manier kunnen ouderen volwaardig, op eigen wijze in onze samenleving meedoen.

Meer informatie: www.stichtingdetijdmachine.nl.

Meer berichten