Daar wordt aan de deur geklopt

  Nieuws
Intocht Sinterklaas Zaandam Zuid vorig jaar. (Foto: Sinterklaascomité Zaanstad)
Intocht Sinterklaas Zaandam Zuid vorig jaar. (Foto: Sinterklaascomité Zaanstad) (rodi.nl)

ZAANSTAD - Vanaf het moment (1 juni jl.) dat bekend is dat de Sinterklaas van de televisie naar Zaanstad komt is er al flink aan de virtuele deur van het Sinterklaascomité Zaanstad geklopt. Niet letterlijk maar via dreigende boodschappen in de inbox van hun website en via sociale media. Dat in de aanloop naar de intocht de discussie weer zou oplaaien daarover kan geen verbazing zijn. Maar het Sinterklaascomité Zaanstad heeft nu harde dreigementen gekregen vanwege hun keuze voor Zwarte Piet in plaats van Roetveeg Piet. Penningmeester Patrick van Oorschot van Sinterklaascomité Zaanstad houdt de Facebook-pagina en website van hun organisatie scherp in de gaten en zet alle dreigementen door naar de politie.


Het Sinterklaascomité Zaanstad heeft zich teruggetrokken uit de landelijke intocht nadat ze gisteren te horen kreeg dat er geen mix van pieten zou deelnemen aan de landelijke intocht. De organisator voor het televisieprogramma van de NTR had tot vorige maand nog witte, veeg en donkere pieten uitgenodigd voor het grote kinderfeest. Vanwege de recent gewijzigde keuze voor Roetveegpieten heeft het comité besloten niet langer mee te doen. Grootste reden is dat het Sinterklaascomité Zaanstad de richtlijnen van het Sint en Pietengilde volgt. Op de website van dat gilde (www.sintenpietengilde.nl) is veel informatie te vinden over het ontstaan van deze maskerade.

Bedreigingen


De organisatie ontvangt de bedreigingen onder andere via sociale media en per telefoon. "We hebben overleg met de Beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid van onze gemeente. Gemeente Zaanstad heeft de taak de veiligheid van haar burgers te waarborgen. We roepen daarom ook op om maatregelen te nemen. De bedreigingen zijn gelukkig niet persoonlijk, het blijft vooralsnog bij woorden", vertelt Van Oorschot. "De andere comités hebben laten weten erg te zijn geschrokken en geven vooralsnog geen commentaar in de media. Wij hebben ervoor gekozen dat wel te doen."
Het Sinterklaascomité Zaanstad is zelf niet bang maar maakt zich wel grote zorgen over zowel de landelijke intocht op 17 november als die van henzelf op 24 november in Zaandam Zuid. "Enkele voor- en tegenstanders van zwarte schmink hebben namelijk laten weten dat ze gaan demonstreren."
Welke maatregelen er gaan komen vanuit de gemeente is nog niet duidelijk. Een ding is wel duidelijk zegt Van Oorschot: "Als ik zonder schmink verkleed ga als Piet kunnen alle kinderen uit mijn omgeving mij direct herkennen....."

Meer berichten