`De lekkerste honing van de Zaanstreek` - Eerste Zaanse honingkeuring en -proeverij door Imkerverenigi

  Nieuws
Keurmeester Denhard de Smit feliciteert imker Martin Kruidenberg. Rechts naast Kruidenberg imker en mede-organisator proeverij Rob Overpelt. (Foto's: Yvette van der Does/ Fotobewerking: BA/RM)
Keurmeester Denhard de Smit feliciteert imker Martin Kruidenberg. Rechts naast Kruidenberg imker en mede-organisator proeverij Rob Overpelt. (Foto's: Yvette van der Does/ Fotobewerking: BA/RM) (rodi.nl)

ZAANDIJK - Achter gesloten deuren en in besloten kring werden afgelopen zaterdag in de vergaderruimte van Brouwerij Hoop zestien potten met Zaanse honing bij de keurmeester van het Bijkersgilde ingeleverd. Niet eerder werd een dergelijke keuring gehouden in de Zaanstreek. De Imkervereniging Zaanstreek wil met deze actie meer bekendheid geven aan de Zaanse imkerij en Zaankanters enthousiasmeren voor het ambacht.

De ingebrachte honing werd door de imkers zelf ook geproefd. Op een lijst konden ze bijhouden welke honing ze het meeste waardeerden. Ze verwonderden zich daarbij over zoveel verschillende smaken ofwel ‘smaaktonen’. Tegelijkertijd onderzocht Keuringsmeester Denhard de Smit van het Bijkersgilde (specialist bijenproducten) de honing. Hij beoordeelde het Zaanse goud op aanwezigheid van bijvoorbeeld vuil en de juiste productinformatie. De Smit: “Ik vind het altijd leuk om aan consumenten te vertellen wat er spannend is aan honing. Dit om ze daarmee van supermarkthoning naar echte honing te laten overstappen. Ik adviseer daarom altijd te kiezen voor lokale honing, of in elk geval honing van binnen de Europese Unie.” Over de kwaliteit van de Zaanse honing was de keurmeester zaterdag zeer te spreken. “De meeste potten zijn goed schoon en de kennis bij de imkers ruim aanwezig. De meeste etiketten zijn op orde. Het smaakpallet is heel breed. Sommige soorten zijn echt heel lekker, echt zomerhoning!”

De winnaar

Een goede pot honing is te herkennen aan zijn botanische en geografische oorsprong en de aanduiding van het seizoen. De ervaring van de imker speelt ook een belangrijke rol in het productieproces van de honing. Hij bepaalt wat er op het etiket wordt vermeld en kan een goede inschatting maken welke soort honing hij of zij verkoopt. Een ervaren imker herkent bijvoorbeeld de geur of kleur van lindehoning. Hoe meer ervaring een imker heeft hoe beter hij zijn opbrengst kan waarderen.
Dat was ook de conclusie van deze proeverij en keuring. Niet alleen de keurmeester, maar ook de meeste imkers gaven de crême voorjaarsbloemenhoning van de ervaren imker Martin Kruidenberg het hoogste cijfer. Kruidenberg mag zich het komend jaar imker noemen met de lekkerste honing van de Zaanstreek. Kruidenberg heeft kasten in de Heemtuin in Zaandam, in de Middel in Westzaan en bij Moestuinvereniging Het Westen in Wormerveer. “Ik was 27 toen ik begon als imker, ik ben nu 63. Ik doe het dus al ruim 36 jaar!”, vertelt Kruidenberg trots. “Crême honing is in het algemeen een favoriete honingsoort. Het is smeuïger dan de heldere honing en het blijkt langer op je tong liggen, waardoor je meer smaaksensatie ervaart. Ik vind het elk jaar weer een feest om het te maken, maar er zit veel werk in. Vooral dit jaar ben ik wekenlang bezig geweest met roeren. Maar zo kweek je wel spierballen!”, lacht Kruidenberg.
Imkercursus
Imkervereniging Zaanstreek telt momenteel 32 leden waarvan 28 leden actief imkeren door heel Zaanstad. Ze bezitten meerdere bijenvolken, verwerken (slingeren) zelf hun honing en verkopen bijna allemaal aan huis. “Onze imkervereniging streeft naar een bloemrijk en biodivers Zaanstad (onder andere met een grote diversiteit in planten) met leden van alle leeftijden. Met een jaarlijks terugkerende proeverij en keuring kunnen we een goede start maken en anderen te enthousiasmeren ook te gaan imkeren”, vertelt Rob Overpelt, imker in Krommenie (Agathepark en Volkstuinvereniging Het Westen). “En als kersverse ‘bijvriendelijke gemeente’ kunnen we echt een positieve vuist maken en ervoor zorgen dat de wilde bijen het nog beter gaan doen - want als imker geef je de bijen hun eerste levensbehoefte: werk en onderdak. Een uitstekende reden dus om lid te worden!”
Kijk voor meer informatie op www.imkerverenigingzaanstreek.nl. De Zaanse imkers hebben ook een actieve Facebook-pagina: Imkervereniging Zaanstreek.

Meer berichten