Dure beveiliging dreigt Sinterklaasfeest de nek om te draaien

  Nieuws
Kan het Grote Sinterklaasfeest in Zaandam-Zuid - zoals op deze foto van vorig jaar - nog wel doorgaan? (Foto: aangeleverd)
Kan het Grote Sinterklaasfeest in Zaandam-Zuid - zoals op deze foto van vorig jaar - nog wel doorgaan? (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ZAANDAM - In de afgelopen maanden is er druk gesproken tussen de gemeente, de omroep NTR en de locale Sinterklaascomités over de landelijke intocht in Zaanstad. De comités waren zeer verheugd dat dit zou gaan plaatsvinden. Maar het pakte anders uit met het gevolg dat het Grote Sinterklaasfeest in Zaandam-Zuid mogelijk niet door kan gaan, want de kosten voor de beveiliging lopen torenhoog op.
Vorige week heeft de NTR naar buiten gebracht dat de figuur van Zwarte Piet verder aangepast zou gaan worden naar Roetveeg Piet. Voorzitter Sinterklaascomité Zaanstad René de Reus: "Ons comité betreurt deze keuze. Wij hebben als vriend van het Sint- en Pietengilde gekozen voor een andere lijn in de figuur Zwarte Piet. "Wij zelf laten ons eigen Groot Sinterklaasfeest zaterdag 24 november in Zaandam wel doorgaan zoals deze door het Sint- en Pietengilde aangeschreven wordt. We doen dit al ruim 18 jaar in Zaandam-Zuid met veel plezier en met een grote groep vrijwilligers. Ons feest is in de loop der tijd uitgegroeid van een Sint met twee Pieten tot een Sint met meer dan 50 pieten. Op de dag zelf zijn in totaal ruim 150 vrijwilligers op de been om het kinderfeest tot een succes te maken. Maar door de dreigementen is de beveiliging enorm aangescherpt en kan het feest mogelijk niet doorgaan."

Bedreigingen

"Sinds we als comité hebben laten weten niet mee te doen aan de landelijke intocht stromen de bedreigingen binnen. Mede daardoor hebben we afgelopen maandag een aanbevelingsbrief gekregen van het beveiligingsbureau dat ons feest op de Burcht komt ondersteunen. We zijn ons kapot geschrokken van de consequenties. De beveiliging was sinds vorig jaar al duurder geworden maar nu kunnen we het niet meer ophoesten. Er zijn gewoon meer beveiligers nodig dan vorige jaren. En zo kan ik nog meer dingen noemen die van negatieve invloed zijn op ons feest. We willen dan ook iedereen die ons feest een warm hart toedraagt vragen ons alsjeblieft te steunen met een bijdragen, want wij willen heel graag dat het gratis kinderfeest doorgaat!"
Kijk voor gedetailleerde informatie op de website www.sintinzaanstad.nl. Het Sinterklaascomité steunen met een donatie kan (groot en klein) via het bankrekeningnummer NL30ABNA0429821182. Voor verdere vragen mailen naar info@sintinzaanstad.nl.
Over het Sint en Pietengilde

Het Sint en Pietengilde heeft ervoor gezorgd dat het Sinterklaasfeest op de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland staat. Ook hebben zij de geschiedenis uitgezocht en zeggen zij zich te baseren op controleerbare bronnen. Informatie over het onderwerp Sinterklaas en zijn Pieten is te vinden op www.sintenpietengilde.nl.

Meer berichten