Bas ter Meulen, neuroloog: 'Chronische pijn ernstig onderschat fenomeen'

  Nieuws
Bas ter Meulen. (Foto: ZMC)
Bas ter Meulen. (Foto: ZMC) (rodi.nl)

ZAANDAM - "Oh, ik heb zo'n last van mijn rug, ik kan echt niet…" Het kan het begin zijn van een discussie tussen man en vrouw, werknemer en werkgever of zorgvrager en mantelzorger. Chronische pijn, ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben ermee te maken. Bas ter Meulen is neuroloog bij het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en ziet elke werkdag mensen met pijn in allerlei vormen, bijvoorbeeld lage rugpijn of migraine. Volgens de specialist is chronische pijn een ernstig onderschat fenomeen in de samenleving en moet er meer aandacht voor komen.
Door Daan Ruijter
"Pijn heeft meerdere componenten: in eerste instantie fysiek op de plaats waar je de pijn voelt, bijvoorbeeld rugpijn met uitstraling in het been op basis van een hernia. Echter ook psychisch, want je stemming kan er behoorlijk negatief door worden beïnvloed. Sociaal kan het eveneens een enorme impact hebben: je valt bijvoorbeeld uit op het werk, kunt niet meer voor het gezin zorgen. Het probleem met chronische pijn is dat de oorzaak vaak onduidelijk is. Het kan zijn dat de hersenen door langdurige pijn verstoord raken zonder dat er nog een duidelijke pijnbron aanwezig is. De pijn staat als het ware op zichzelf. Vergelijk het met een alarminstallatie die continu afgaat zonder dat er gevaar is. Om gek van te worden!"
Het viel Ter Meulen in zijn opleiding tot neuroloog al op dat er weinig aandacht werd besteed aan pijn. Toen hij in het Zaans MC kwam werken, kreeg hij veel meer patiënten met pijn dan hij gewend was in universitair medische centra. Dit was voor hem de aanleiding om zich in pijn te gaan specialiseren. Ter Meulen: "Daar moesten we wat mee. Pijn is de waarschijnlijk meest voorkomende medische klacht in de diverse spreekkamers. Alle afdelingen in een ziekenhuis krijgen ermee te maken. Ik wil mijn patiënten zo goed mogelijk helpen. Hoe houden we de tijd tot diagnose en behandeling zo kort mogelijk? Wat is de beste medicatie om voor te schrijven? Recent is er ook in het Zaans MC veel aandacht voor overconsumptie van zware pijnstillers als Oxycontin of Fentanyl."
"Binnen het Zaans MC is er gelukkig een aantal specialisten die zich intensief met pijn bezighouden: de afdeling Neurologie, wanneer het gaat om het stellen van de diagnose, de Pijnpoli, die vooral gericht is op het injecteren van pijnlijke plekken en de afdeling Revalidatie, die zich vooral richt op hoe te leven met beperkingen. Ook werken verschillende afdelingen samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en het inrichten van 'zorgpaden' (combinaties van artsen en onderzoek). Alle pijnpatiënten zijn welkom in het Zaans MC en kunnen via de huisarts een afspraak maken op de polikliniek. Tenzij er spoed is natuurlijk."
Bas Ter Meulen (1976) studeerde geneeskunde in Nijmegen, Chicago en New York en specialiseerde zich tot neuroloog in Rotterdam en Den Haag. Hij werkt tevens in het OLVG, Amsterdam, en doet promotieonderzoek naar pijnbestrijding bij hernia's. Hij schrijft op dit moment aan zijn eerste boek met verhalen over patiënten met neurologische aandoeningen.

Meer berichten