'Vergrijzen op eigen wijze' - Koning op werkbezoek bij ouderenproject in Zaandam

  Nieuws
Koning Willem-Alexander met een bewoonster van Evean Nieuw Groenland. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Koning Willem-Alexander met een bewoonster van Evean Nieuw Groenland. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

ZAANDAM - Volop leven bij Evean Nieuw Groenland in Zaandam dinsdagmiddag 9 oktober. Bewoners die een glimp willen opvangen en pers, beveiligers en andere betrokkenen in afwachting. Op deze zonnige oktobermiddag werd het Zaanse woonzorgcentrum vereerd met een Koninklijk werkbezoek. Koning Willem-Alexander kwam naar Evean Nieuw Groenland om met eigen oren te horen wat Stichting De Tijdmachine teweegbrengt. In 'De Tijdmachine' reizen ouderen terug naar de jaren zestig, in een huiskamerdecor dat helemaal naar die tijd is ingericht. Het doel: ouderen in deze enthousiasmerende setting vragen welke activiteiten ze zouden willen ondernemen die ze nu nog niet doen. Dit om hen een prettige oude dag te brengen. Koning Willem-Alexander is samen met Koningin Máxima beschermpaar van het Oranje Fonds, dat De Tijdmachine financieel ondersteunt.

Even opzij alstublieft mensen, de auto komt eraan! Koning Willem-Alexander arriveert en stapt uit. Dit moment wordt meteen vastgelegd op diverse fotocamera's en mobiele telefoons. Waarna de Koning in een besloten ruimte aan tafel gaat met de oprichters van De Tijdmachine, vertegenwoordigers van Evean Nieuw Groenland, Buurtcentrum De Bovenkruier, Sociaal Wijkteam Zaanstad, de gemeente Zaanstad en het Oranje Fonds. Deze partijen waren immers betrokken bij De Tijdmachine. Deze kwam voor het eerst naar 't Kalf in Zaandam. Van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 oktober was De Tijdmachine voor bewoners van de wijk in Buurtcentrum De Bovenkruier en van maandag 7 tot en met woensdag 10 oktober bij Evean Nieuw Groenland, voor haar bewoners.

De mensen bepalen


De Koning sprak zodoende onder meer met de oprichters van Stichting De Tijdmachine. "Niet wij bepalen de activiteiten, maar de mensen. We gaan uit van de kracht van de ouderen", vertelt Tim Trooster (32) de kern van de stichting die hij vijf jaar geleden samen met Anne Elschot (33) startte.

Het idee van De Tijdmachine is dat ouderen met 'reisleiders' in gesprek komen over hun leven in de jaren zestig. Om vervolgens in te gaan op wat ouderen nu nog willen en kunnen doen. Op basis van de uitkomsten gaat Stichting De Tijdmachine samen met de ouderen zelf, professionals, familie, vrijwilligers en partijen in de wijk aan de slag om de wensen en vragen van de ouderen te realiseren, zodat ze 'kunnen vergrijzen op eigen wijze'. Reisleiders gaan op basis van vier thema's met ouderen in gesprek: 'Wat deed u in de jaren zestig', 'Wat vond u leuk om te doen, wat vond u belangrijk?' 'Wat zou u nu graag willen doen, wat vindt u belangrijk?' en 'Wat zou u voor een ander of het huis willen doen?' (bron: website De Tijdmachine)

Jaren zestig


Met een reden kozen Trooster en Elschot voor de jaren zestig als decor. Het is de herinnering aan een goede tijd. Elschot: "De meeste ouderen van nu waren toen tussen de 30 en de 50. Er was geen oorlog meer, ze waren klaar met hun studies, hadden hun keuzes gemaakt en het was de tijd van de goede muziek!" Trooster voegt toe dat die muziek uit steeds latere perioden komt, omdat de tijd waarin ouderen jong waren natuurlijk ook meeschuift. "The Rolling Stones en Simon en Garfunkel komen steeds vaker bij ons langs, maar we stoppen wanneer het 1980 is, hoor!" "Dan zit u zelf in het programma", reageert Willem-Alexander gevat, waarna de aanwezigen in lachen uitbarsten.

Ze gaan verder naar een andere zaal. Daar gaat de Koning in gesprek met medewerkers die betrokken waren bij een inmiddels afgerond De Tijdmachine-project bij Cordaan Woonzorgcentrum Berkenstede in Diemen. Hij spreekt onder anderen met een vertegenwoordigster die betrokken was bij de toepassing van het project bij bewoners met dementie. "Ik was heel verbaasd. Er kwamen veel verhalen naar boven. Dat is de bedoeling: mensen aan het praten krijgen. Het was alsof ze naar iets op zoek waren wat ze nu hadden gevonden. Daarna was het makkelijker voor ons om in gesprek te gaan", vertelt ze Koning Willem-Alexander.

Aan het einde van zijn bezoek komt Koning Willem-Alexander in een kleine, afgebakende ruimte in de grote zaal beneden terecht, geheel met eigen keuken en potten en pannen in de jaren zestigstijl. In een open kast staan producten uit die tijd. De Koning gaat aan een kleine tafel in gesprek met enkele bewoners en maakt zo zelf kennis met De Tijdmachine. Daarna spreekt hij in de zaal nog met een aantal andere bewoners, waarna ‘de tijd om is’ en de auto weer vertrekt.

De Tijdmachine


Stichting De Tijdmachine neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma is bedoeld om ondernemingen met een sociale doelstelling professioneler te maken. Op die manier kunnen projecten meer betekenen voor de maatschappij. De Tijdmachine is een landelijke organisatie. Meer over De Tijdmachine is te lezen op: www.stichtingdetijdmachine.nl.

Meer foto's hieronder (Foto's: Daan Ruijter/Rodi Media)

Meer berichten