Duurzaamheidsprijs voor de Rutte Groep

Nieuws
Bezoek van Groenlinks aan Duurzaamheidsprijswinnaar de Rutte Groep. (Foto: aangeleverd)
Bezoek van Groenlinks aan Duurzaamheidsprijswinnaar de Rutte Groep. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ZAANDAM - Op de Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober, heeft GroenLinks Zaanstad de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Voor de eerste keer verlieten ze daarvoor de Zaanse stadsgrenzen. In Amsterdam werd een demonstratie gegeven van de Smart Liberator. Dankzij de Smart Liberator kan oud beton opnieuw gebruikt worden. Wanneer deze innovatieve techniek mondiaal wordt toegepast kan dat 9% CO2-reductie opleveren. Drie van deze machines zullen uiteindelijk in Zaandam geïnstalleerd worden en aangedreven worden door energie die afkomstig is van 1,2 MW aan zonnepanelen. Ook het productieproces vindt daardoor op een duurzame manier plaats.
Op dit moment is de Rutte Groep nog in Amsterdam Westpoort gevestigd, maar er is al een terrein aangekocht in de Achtersluispolder. Want ‘Kruisbaken wordt binnen één á twee jaar dé locatie voor de Smart Liberator,’ aldus Cornelis Wals van de Rutte Groep. "Dat is jullie geraden ook", grapte GroenLinks-fractievoorzitter Paul Laport. "Want anders moeten jullie deze Zaanse Duurzaamheidsprijs weer inleveren!" Directeur Rene Rutte ontving de bijpassende Oorkonde en was daar zeer blij mee.

Over de Rutte Groep

Sinds 2012 is de Rutte Groep serieus bezig om de eigen CO2-uitstoot te beperken. De doelstelling is om jaarlijks de emissie met 2% te verminderen. De Monumentenwerf is een van de initiatieven waar de Rutte Groep aan bijdraagt. Hier wordt waardevol bouwmateriaal naartoe gebracht dat nog prima gebruikt kan worden bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook toont het bedrijf zich betrokken bij Mokum Mariteam, dat elektrisch aangedreven goederenvervoer (City Barging) over water verzorgt. Waar GroenLinks Zaanstad helemaal blij van wordt, is dat er dankzij de Rutte Groep een machine is ontwikkeld om de productie van beton (waarbij zeer veel CO2 vrijkomt) grondig te verduurzamen. De Smart Liberator kan oud beton op zo’n manier bewerken, dat het opnieuw gebruikt kan worden. Wanneer dit mondiaal gebruikt zou worden, zou het maar liefst 9% minder CO2-uitstoot tot gevolg kunnen hebben.
GroenLinks juicht het van harte toe dat De Rutte Groep een locatie in Zaanstad heeft gekocht, waar de Smart Liberator vanaf 2019/2020 – aangedreven door 1,2 MW aan zonnepanelen - in werking zal worden gesteld. Reden genoeg om vanwege de SMART LIBERATOR aan de RUTTE GROEP de Duurzaamheidsprijs 2018 van GroenLinks Zaanstad toe te kennen!