Choco-activiteiten in herfstvakantie

  Nieuws
Zaansmakenmaker cacao boutique Smells like Chocolate aan Lagedijk 14 in Zaandijk. (Foto: Yvette van der Does)
Zaansmakenmaker cacao boutique Smells like Chocolate aan Lagedijk 14 in Zaandijk. (Foto: Yvette van der Does) (rodi.nl)

ZAANDAM - Deze herfstvakantie is het smullen in de Zaanstreek. In het kader van oktober Cacaomaand verzamelde Marketing Zaanstreek tal van activiteiten rond Zaanse smaken als cacao en chocolade op de site Zaansmaken.nl. Met extra veel lekkere familie-activiteiten in de herfstvakantie.
Kom cacaoproefjes doen in het Zaans Museum, maak zelf chocolade, bouw een snoepstad, bezoek een chocolademusical in een oude chocoladefabriek of kijk binnen bij een fabriek die nog altijd chocolade maakt. Je hoeft je niet te vervelen komende vakantie. Er gebeuren zelfs heel bijzondere dingen. Oliemolen De Bonte Hen op de Zaanse Schans verandert bijvoorbeeld voor even in Chocolademolen en op 28 oktober kun je tijdens een rondje molen zien hoe van cacaobonen cacaoboter wordt geslagen. Daarnaast kun je aanmonsteren voor de Chocolate River Tour, die je letterlijk en figuurlijk van de Zaanse cacaohistorie laat proeven.

Historisch cacaohart

Zaansmaken vertelt het verhaal van de smaken van de Zaanstreek, ooit de provisiekast van Nederland, maar is ook een ode aan het ‘maken’ waar de Zaanstreek bekend om staat. Op Zaansmaken.nl staan de leukste activiteiten verzameld van Zaanse ondernemers en organisaties in oktober, de maand die bekend staat als Cacaomaand. De Zaanstreek was het historisch hart van de Nederlandse cacao-industrie en in oktober wordt nog altijd de komst van de nieuwe oogst cacaobonen gevierd.
Kom proeven

Marketing Zaanstreek wil het met de verzamelde activiteiten extra aantrekkelijk maken om de Zaanstreek te komen ontdekken. Voor bezoekers, maar zeker ook voor de Zaankanters zelf. Marketing Zaanstreek directeur Lex Kruijver: "Veel Zaankanters hebben geen idee hoe bijzonder hun streek is. Ik hoop van harte dat Zaansmaken ook hen uitdaagt hun eigen streek verder te ontdekken." Op Zaansmaken.nl zijn onder andere activiteiten te vinden van CacaoLab Zaans Gedaan, Windmill Cruises, Zaans Museum, Smells like Chocolate, De Zaansche Molen, Hoop op d’Swarte Walvis, Brouwerij Hoop en Lab-44, Hemlab, Dutch Tourism, de Zaanse Schans en chocoladefabriek De Euforij.
Zaansmaken

Onder de naam Zaansmaken vertelt Marketing Zaanstreek het verhaal van de oude en nieuwe smaken van de Zaanstreek. De Zaanstreek is van oudsher een streek van makers. Smaakmakers onder andere. De Zaanse mayonaise en mosterd zijn beroemd. Maar iedereen kent ook wel de smaken van Lassie, Honig, Duyvis, Cacao de Zaan en niet te vergeten Verkade. Food zit verankerd in het Zaanse dna. Nog altijd wordt hier het grootste deel van de door Nederland geïmporteerde cacaobonen verwerkt. Oktober, de maand dat de nieuwe oogst binnenkomt, staat inmiddels in de Zaanstreek bekend als Cacaomaand. Daarnaast introduceren nieuwe, lokale ondernemers steeds meer Zaanse smaken.

Meer berichten