Rellen in Koog aan de Zaan

  Nieuws
De kinderen lieten het flink knallen bij het Hemlab. (Foto: Hemlab)
De kinderen lieten het flink knallen bij het Hemlab. (Foto: Hemlab) (rodi.nl)

KOOG AAN DE ZAAN - Er waren afgelopen zaterdag opnieuw rellen in Koog aan de Zaan. Nadat ze uit melk en tarwebloem lijm hadden gemaakt en daarmee zakjes moesten plakken, lieten kinderen het flink knallen. Zo werd de historische workshop in de Maand van de Geschiedenis in het Hemlab afgesloten.
In 1920 waren er ook al rellen in de Koog aan de Zaan. Door een nieuwe economische crisis net na de Eerste Wereldoorlog moesten vele fabrieken sluiten. De werklozen werden in Nederland te werk gesteld om een stuk grond te ontginnen of een kanaal te graven. In Koog aan de Zaan koos het armencomité ervoor de werkloze fabrieksarbeiders zakjes te laten plakken. 'Kinderarbeid', 'Gevangeniswerk', 'Slecht betaald' werd er door de noeste mannen geroepen. Na enige tijd braken er rellen uit in de plakschuur en voor de deuren van bestuurders van het armencomité.
Om deze opstand te herinneren wordt er zaterdagmiddag weer flink geplakt en geknald in het Hemlab. De kinderen ontvangen na afloop een kinderarbeidvrije beloning. Meer informatie is te vinden op: www.hemlab.nl. Ook in de herfstvakantie heeft het Hemlab vele andere activiteiten. Zaterdag 27 oktober wordt in de Nacht van de Nacht in het donker geëxperimenteerd, dan ook voor volwassenen zonder kinderen.

Meer berichten