'Ik heb er 's avonds nog steeds energie door' - Klaas Staal verwisselt politie-uniform voor Zaans kostuum
  Nieuws

Klaas demonstreert hoe je moet weven. (Foto: Daan Ruijter)
Klaas demonstreert hoe je moet weven. (Foto: Daan Ruijter) (rodi.nl)


ZAANDAM - Hij verving binnen twee dagen zijn politie-uniform voor een Zaans kostuum. Klaas Staal zou 1 november vorig jaar met vervroegd pensioen gaan als wijkagent, maar had nog wat vakantiedagen uitstaan. Zo zwaaide hij 12 oktober af, waardoor hij 14 oktober al vrijwilliger bij het Wevershuis op de Zaanse Schans kon zijn. Elke dinsdag en donderdag vertelt Klaas toeristen vol enthousiasme het verhaal van het weven en geeft hij demonstraties.

Door Daan Ruijter

Geheel toevallig is de plek waar Klaas vrijwilliger is geworden niet. "De laatste twee jaar van mijn werk ben ik wijkagent geweest in het Kalf, Kogerveld en de Hofwijk, Zaandam, maar ook op de Zaanse Schans. Dat was vanwege zakkenrollers letterlijk en figuurlijk het drukste deel van mijn gebied. Ik moest in mijn baan altijd problemen van mensen oplossen en daar had ik geen zin meer in. Ik wilde iets doen waar ik echt blij van zou worden. Door mijn werk kende ik al heel veel mensen op de Schans…"

Mandy Ploeger, beheerder museumlocaties Zaanse Schans, vroeg Klaas als vrijwilliger voor het Wevershuis, dat onder het Zaans Museum valt. Het was gauw beklonken. "Je moet niet stil gaan zitten. Ik heb altijd met mensen gewerkt en hier is het dynamisch en druk. Je komt mensen uit de hele wereld in vakantiesfeer tegen. Je krijgt zo veel mooie reacties en ik heb er 's avonds nog steeds energie door. Je bent gastheer en het is leuk als je mensen iets moois kunt meegeven."

Weven


Klaas laat zien en vertelt hoe je moet weven. Daar komt nogal wat meer bij kijken dan je zou verwachten. Voor je een hapklare weefdraad hebt, moeten er heel wat stappen worden gemaakt. Het bijzondere is dat die draad van de hennepplant vervaardigd wordt. En nee, niet het deel waar je high van wordt. Voor die draden vervolgens een stevig geweven zeil vormen, ben je weer heel veel tijd verder. Klaas: "Zie je, dit is behoorlijk zwaar. De mensen stonden dit vroeger de hele dag te doen. Die hoefden dus niet meer naar de sportschool!"

Hij vergeet ook de geschiedenis niet. "Tot de Industriële Revolutie, rond 1850, werd er op grote schaal geweven. Krommenie en Assendelft waren zelfs wereldberoemd voor de kwaliteit van hun zeildoeken. En wist je dat de spreuken 'schering en inslag', 'een hekel hebben aan' en 'met twee maten meten' allemaal uit het weven komen?"

Ook vrijwilliger worden bij het Zaans Museum? Kijk op www.zaansmuseum.nl/vacatures of bel met vrijwilligerscoördinator Berenice van Kampen, tel.: 075-6810000.

Meer berichten