'We gaan nog even door' - Nieuwe album dertig jaar actieve Wolter Kroes is uit

  Nieuws
Wolter Kroes tijdens de promotie van zijn album bij RTV Zaanstreek, Weekend Ochtend Show 13 oktober. (Foto: Tessa Meijer)
Wolter Kroes tijdens de promotie van zijn album bij RTV Zaanstreek, Weekend Ochtend Show 13 oktober. (Foto: Tessa Meijer) (rodi.nl)


WESTZAAN - Zijn nieuwste album heet 'We gaan nog even door'. Een toepasselijke titel, want Wolter Kroes zit dertig jaar in het vak en als het aan de Westzaner ligt, viert hij over twintig jaar zijn vijftigjarig jubileum. Zijn album kwam vrijdag 12 oktober uit en daarmee zet de Zaankanter een nieuwe stap in zijn toch al succesvolle carrière. "Het is een soort prestigeproject, want voor het eerst heb ik het nu helemaal zelf gedaan, zonder platenmaatschappij!"

Door Daan Ruijter
"Het is mijn duurste album ooit. We hebben met de beste muzikanten, met de top van Nederland gewerkt. Het ziet er fantastisch uit en zo klinkt het ook. Zelf heb ik ook een aantal nummers geschreven. Ik ben ontzettend trots. Een spannend verhaal is het ook wel, want je mist nu wel de know-how van een platenbaas."

Album


Het album is herkenbaar. Kroes: "Wolter Kroes is Wolter Kroes. Op mijn album staan mooie ballads en up-temponummers die we live hebben ingespeeld. Dat heb ik van Willem van Kooten geleerd. Als je iets doet, moet je het goed doen!" Van Nederlands zakenman en voormalig radiopersoonlijkheid Van Kooten kreeg Kroes als jonge zanger een contract aangeboden.

"Ik heb altijd gemaakt waar ik achter sta", vervolgt Kroes. "Je moet een repertoire maken dat bij je past. Daardoor zing ik nu al vier liedjes van mijn eigen album." De zanger heeft vertrouwen in zijn nieuwe plaat: "Ik weet zeker dat het aanslaat! Het publiek en de fans omarmen me nog steeds. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. We staan er sterker in dan ooit en ik heb meer optredens dan ooit", klinkt het enthousiast.

En zo staat Kroes dinsdag 4 december in een uitverkocht Carré. Zaterdag 30 maart zorgt hij voor muzikaal plezier in AFAS Live. Natuurlijk komen daar echte Kroes-klassiekers als 'Laat me los', 'Ik heb de hele nacht liggen dromen' en 'Viva Hollandia' langs, maar er is vanzelfsprekend meer. "Ik ga uiteraard ook een aantal liederen van 'We gaan nog even door' spelen."

Hoe het begon


Kroes was als jongen al met muziek bezig. "Op mijn vijfde drumde ik al. Ik heb tot mijn vijftiende les gehad. Daarna ging ik optreden en ook zingen in bandjes. Toen ik negentien was, gaf mijn moeder me op voor een talentenjacht in Wormerveer. Ik haatte talentenjachten, maar ik won wel, als zanger. Vanaf dat moment begon het te lopen. We richtten mijn bedrijf Wolter Kroes Produkties op en mijn vader ging het geluid doen."

Het contrast met nu en het begin is groot. Kroes weet nog dat hij in diezelfde periode gevraagd werd om op een krat op te treden voor de toenmalige V&D in Zaandam. Het exacte jaar weet de geboren Wormerveerder niet meer, maar het moet 1988 geweest zijn. Het jaar waarin Oranje Europees Kampioen werd, niet vermoedend dat hij twintig jaar later de EK 2008-voetbalhit Viva Hollandia zou scoren.

In zijn carrière bewandelt Kroes zo de weg van de geleidelijkheid. "Als beginnend zanger kende niemand me nog, maar ik ging steeds meer in lokale kroegen optreden. Het was in de bierhoek omkleden en dan de kroeg in. Vanuit de Zaanstreek kreeg ik meer bekendheid en werd ik op steeds meer plekken in Noord-Holland gevraagd. De vlek werd steeds breder."

In 1995 bracht Kroes zijn album 'Laat me los' uit. Dat werd een groot succes. Naar aanleiding daarvan kwam hij onder meer bij Paul de Leeuw op tv. Daarmee kwam de zanger nog meer in beeld. "Ik wist toen nog niet dat ik op één in de hitlijsten zou komen en gouden platen zou ontvangen. Dat had ik destijds eigenlijk nooit verwacht. Ik ben blij dat ik tot nu toe mag terugkijken op een mooie carrière. Opdat ik er nog minimaal twintig jaar aan mag toevoegen!"

Meer berichten