Cursus over Zaanstreek rond 1900

  Nieuws
Cursisten kijken geïnteresseerd toe. (Foto: Mens durf te lezen!)
Cursisten kijken geïnteresseerd toe. (Foto: Mens durf te lezen!) (rodi.nl)

ZAANDAM - Wegens succes gaat de cursus 'Zaanse schrijvers rond 1900' donderdagen 1, 8 en 15 november op herhaling. Hierin komt de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. Dit via het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn. In deze cursus worden de leesfragmenten gespiegeld aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven. De cursuslocatie is Gemeentearchief Zaanstad in Zaandam.
De cursus bestaat uit drie avonden. Elke bijeenkomst heeft een ander deelthema. Tijdens de eerste bijeenkomst maken deelnemers kennis met de schrijvers en ontdekken ze wat zij in hun tijd betekenden. In de tweede bijeenkomst staat de Zaanstreek centraal. De slotbijeenkomst laat zien hoe de schrijvers de vinger aan de pols van hun tijd hielden: ze schreven onder meer bevlogen over de positie van arbeiders en vrouwen.
Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek, zijn de organisatoren van de cursus. Die samenwerking maakt de combinatie van teksten en voorwerpen mogelijk. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld de zeldzame kans om enkele originele glasnegatieven te bewonderen. Als afsluiting van de laatste les is er een exclusieve rondleiding door het depot van het archief. Cursusleider is Renate Sun-Louw, oprichter van de website overliteratuur.nl.
De cursusavonden zijn donderdag 1, 8 en 15 november van 19.30 tot 21.00 uur. De locatie is Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100 in Zaandam. Deelname kost 45 euro, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers. Inschrijven kan per e-mail, via: info@mensdurftelezen.nl. Meer informatie is te vinden op de websites mensdurftelezen.nl, archief.zaanstad.nl en overliteratuur.nl.

Meer berichten