'Jochem Myjer komt altijd met zijn hengel langs de balie' - Medewerkers kijken terug op twintig jaar Zaantheate

Nieuws
De medewerkers van het Zaantheater zijn alvast in jubileumstemming. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
De medewerkers van het Zaantheater zijn alvast in jubileumstemming. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) rodi.nl

ZAANDAM - Zou er wel voldoende publiek naar de voorstellingen komen, zou de realisatie niet te duur zijn? Toen de plannen voor de bouw van een geheel nieuw theater in Zaandam werden gesmeed, ter vervanging van De Speeldoos, heerste er scepsis in Zaanstad. Het ging toch door en 11 december 1998 werd het door Carree Architecten ontworpen Zaantheater feestelijk geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Twintig jaar later staat er een goedlopend theater met 160.000 bezoekers per jaar. Het jubilerende Zaantheater heeft daarmee een regiofunctie, want de mensen komen vanuit de wijde omgeving om hun voorstelling mee te pikken. Hoofd marketing Ceciel Kockelmans, Saskia Roos (pers & publiciteit) en baliemedewerksters Marja Heijne en Eke Fonteijn blikken terug op twintig jaar Zaantheater.

door Daan Ruijter

"Al in het eerste jaar bleek dat er voldoende toeschouwers kwamen", weet Ceciel, die er bijna vanaf het allereerste begin bij was. "Het nieuwe, professionele theater bood ook veel mogelijkheden. Met een goede techniek en meerdere zalen kunnen alle typen voorstellingen hier opgevoerd worden." Op marketinggebied is er heel veel anders geworden. "Ik weet nog dat we de persberichten per post op papier in persmappen verstuurden. Foto's leverden we ook op die manier, los erbij, aan. Internet heeft grote veranderingen teweeggebracht. We konden persberichten en foto's gaan e-mailen en in 2000 lanceerden we onze eerste website. De laatste jaren hebben we ook steeds meer aandacht voor sociale media."

Bestellingen handmatig


Marja Heijne was al kassamedewerkster in de tijd van De Speeldoos en ging daar bij het Zaantheater mee door. "Niet alleen mijn werktijden bij het Zaantheater zijn in de loop der jaren veranderd, ook het werk zelf. In het begin moesten we alle kaartbestellingen met de hand doen. De hele zomer, als het theater dichtging, zaten we op kantoor drie à vier grote zakken vol post te verwerken." Ceciel vult aan: "Er stond in die tijd wel eens een rij tot over de brug, bijvoorbeeld om kaarten voor Najib Amhali te bemachtigen. Als het dan regende, lieten we de mensen binnen. Dan stond het hier helemaal vol! Er waren ook mensen die de avond voor de start van de kaartverkoop in een slaapzak voor het theater kwamen posten, zelfs hartje winter."

Eke Fonteijn werkte bij De Speeldoos in de horeca en ging mee naar het Zaantheater. Daar nam de kaartverkoop echter zo'n hoge vlucht, dat ze daarbij gevraagd werd. "Ik wilde eigenlijk ook meer overdag gaan werken. Ik had echter nog nooit achter de computer gezeten, maar door te doen leer je. Het werk is ook veel leuker geworden. We kregen er steeds meer administratieve taken bij. Ik werkte voorheen bij de tandarts. Daar kwamen veel angstige mensen. Hier is iedereen vrolijk. Ze gaan uit, naar het theater."

Daarnaast verwelkomt Eke met haar collega's de artiesten. Dat kan natuurlijk niet zonder anekdote voorbijgaan. Bijvoorbeeld van de in zijn shows altijd 'adhd-druk' opererende Jochem Myjer… "We leren persoonlijke dingen van artiesten kennen. Jochem Myjer komt altijd met zijn hengel langs de balie. Op de dag van de voorstelling gaat hij rond de klok van vier even een uur vissen aan de Zaan. Daarna bouwt hij op, eet hij wat en begint zijn show. Hij laat na afloop van zijn voorstelling ook altijd publiek met hem op de foto gaan. Dolf Jansen gaat vóór zijn show een rondje hardlopen. Actrice Mary Dresselhuys deed altijd aan yoga en Arjan Ederveen neemt zijn hondje mee."

Toekomst


Het Zaantheater denkt vanzelfsprekend ook aan de toekomst. Zo komt er een serie voor twintigers. "We hebben een team van twintigers samengesteld die met onze samensteller Kim Muller invulling gaan geven aan dit soort voorstellingen, die zij dan vervolgens gaan promoten. We willen nog meer toe naar een theater dat van de mensen is. Een beetje een 'buurthuisidee', zoals dat bij De Speeldoos ook zo was. Inspelen op de behoeften van onze bezoekers. Mensen die eenzaam zijn laten meedenken met voorstellingen en jeugd enthousiasmeren voor het theater", vertelt Saskia.

Dinsdag 11 tot en met zondag 16 december presenteert het Zaantheater haar jubileumvoorstelling De Notenkraker. Meer informatie daarover op www.zaantheater.nl.