Actie lokale organisaties voor mensen die moeilijk lezen en schrijven

  Nieuws
Twintig lokale organisaties hebben de handen ineengeslagen om laaggeletterden effectieve hulp te bieden. (Foto: In Bloei Fotografie)
Twintig lokale organisaties hebben de handen ineengeslagen om laaggeletterden effectieve hulp te bieden. (Foto: In Bloei Fotografie) (rodi.nl)

REGIO - Eén op de negen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan doen inmiddels twintig organisaties mee aan het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek-Waterland. Dit is woensdag 31 oktober ondertekend tijdens de conferentie Tel Mee Met Taal.


Bij laaggeletterden wordt veelal gedacht aan eerste generatie migranten of mensen met leerproblemen. Terwijl in feite de maatschappij zo complex is geworden dat steeds grotere groepen worden buitengesloten. Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en computeren. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor hun privéleven (denk aan internetbankieren, het aanvragen van een OV-chipkaart of het lezen van een overheidsbrief), maar beïnvloedt ook hun kansen op de arbeidsmarkt.

Taalakkoord


Daarom hebben twintig lokale organisaties, waaronder de gemeenten Zaanstad, Purmerend en Waterland, lokale bedrijven, bibliotheken, onderwijsinstellingen, UWV Zaanstreek-Waterland, GGD en Stichting Lezen en Schrijven de handen ineengeslagen om laaggeletterden effectieve hulp te bieden. Dit met het Regionaal Taalakkoord Zaanstreek-Waterland als resultaat. Woensdag 31 oktober hebben de betrokkenen het taalakkoord ondertekend met de ambitie om taal bespreekbaar te maken, werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen.

Naast de ondertekening spraken wethouder Gerard Ram van de gemeente Zaanstad en taalambassadeur Dicky Gingnagel tijdens de conferentie Tel Mee Met Taal over de urgentie en verstrekkende gevolgen van laaggeletterdheid. Zij hebben gezamenlijk de eerste handtekening gezet. Tevens konden aanwezigen middels verschillende workshops een idee krijgen van hoe het is om laaggeletterd te zijn. Projectleider gemeente Zaanstad, Marijn Freud, nam ook deel: "Je beseft ineens hoeveel belangrijke informatie digitaal of in schrift gecommuniceerd wordt. Als je dit niet meekrijgt, word je heel onzeker en mis je van alles."

Meer berichten