Rummikubtoernooi in Zaandam

  Nieuws

ZAANDAM - Belangstellenden kunnen dinsdagmiddag 13 november in De Bovenkruier, Zaandam, een spelletje Rummikub komen spelen. Ook wie de spelregels nog niet kent, kan meedoen. Meedoen is gratis en deelnemers hoeven zich niet van tevoren op te geven.

Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel zoals duizenden en jokeren, spellen die met twee stellen kaarten werden gespeeld. Er was daardoor vrij veel ruimte op tafel nodig. Daarom is in de jaren dertig van de vorige eeuw een versie met kleine steentjes bedacht. Daarbij werden de traditionele waarden heer, vrouw, boer en aas vervangen door nummers van 1 tot en met 13. Bovendien ontbraken de kaartkleuren schoppen, harten, ruiten en klaveren. Ze werden vervangen door echte kleuren: zwart, rood, oranje en blauw.
Rummikub heeft 106 steentjes: twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren rood/geel/blauw/zwart en twee jokers (2 × 13 × 4 2). Rummikub is geschikt om met 2, 3 of 4 spelers te spelen. Bij het spel gaat het erom wie als eerste al zijn of haar blokjes op tafel kan leggen door rijen of sets te vormen.
Het spel begint om 13.30 uur. De locatie is De Bovenkruier, Drielse Wetering 49 in Zaandam.

Meer berichten