'Het geeft een geweldig gevoel kinderen te zien stralen' - Reisorganisator M'barek Oubahssou zet zich in voor arme

  Nieuws
Kinderen in Ait el Fersi blij met hun clubshirts van HCSC. Vooraan op de foto met bril M'Barek. (Foto: aangeleverd)
Kinderen in Ait el Fersi blij met hun clubshirts van HCSC. Vooraan op de foto met bril M'Barek. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

Door Yvette van der Does
ZAANDAM - Reisorganisator M'barek Oubahssou is geboren in Zuid Oost Marokko, bekend van de Sahara, palmoases en kamelen - en bekend van het gebied waar de filmindustrie de beelden voor Babel, Kingdom of Heaven, Prince of Persia opneemt. Ook wordt daar - as we speak - de grootste zonne-energiecentrale ter wereld gebouwd. Maar Oubahssou is bezorgt: "De bevolking is daar nog steeds hartstikke arm, mede door de toenemende droogte, erosie en ontbossing." M'barek is vanwege zijn werk (www.passievoormarokko.nl) veel in Marokko en voelt zich dan ook heel rijk met de luxe die we hebben in Nederland. Uit dankbaarheid voor zijn persoonlijke leven en voor de compassie voor de medemens wil hij de arme bevolking in zijn geboortestreek gaan helpen.
"In mijn geboorte dorpje Ait el Fersi in de provincie Tinghir is een groep jongeren opgestaan om het dorp te ontwikkelen. Ze hebben zich verenigd in een stichting genaamd Tamount (dat betekent samenwerking) en hebben bij de Marokkaanse overheid inmiddels veel zaken verbeterd waaronder: een internaat voor kinderen die te ver wonen, een vrouwenwerkplek en een sportveldje voor de jeugd."

Respons

"Die nieuwe 'zelfvoorzienendheid' doet me enorm deugd. Bij mijn aanwezigheid daar vroeg men mij een tijdje terug om wat sport kleding. Ik ben toen een oproep gaan plaatsen via mijn netwerk en ben gaan rondbellen naar sportclubs. Er kwam respons uit Den Helder. De voetbalclub HCSC bood mij zakken vol tenues aan van oude sponsoren - echt super! - en Handbal Vereniging Zaanstreek gaf nieuwe handballen. Bij mijn laatste bezoek aan Marokko kocht ik via Marktplaats nog wat bergschoenen - in de winter is het in de Marokkaanse Sahara door de sneeuwval in de Atlas gebergte stervenskoud. Ik nam voor mezelf op die reis maar zo weinig mogelijk bagage mee."

Goed gevoel

Het gaf M'Barek een geweldig gevoel toen hij de kinderen zag stralen in de nieuwe tenues. "Minder bedeelden te helpen en daarmee hardwerkende jeugd te stimuleren vind ik belangrijk. In Nederland behoort iedereen tot de rijken ter wereld en daar mogen we dankbaar voor zijn. Als reisleider en reisorganisator in Marokko geef ik dan ook graag wat terug aan het prachtige land. Ik ben daarom vicevoorzitter geworden van Stichting ANZAR (dat betekent regen). Deze stichting wil de toenemende droogte, bodemerosie en ontbossing tegengaan met projecten door 'waterharvest', beplanting van bomen en lokale informatieverstrekking.
Meehelpen

Meehelpen aan een betere toekomst voor de armen in Tinghir? Kijk dan op de Facebook-pagina van Tamount Association Ait el Fersi. Donaties en spullen voor een volgend bezoek zijn welkom, neem daarvoor contact op met M.Oubahssou via tel.: 06-33880654.

Meer berichten