Het leven in Zaanstreek onder zeeniveau

Nieuws
Campagnebeeld Leven onder zeeniveau. (Foto: De Zaansche Molen)
Campagnebeeld Leven onder zeeniveau. (Foto: De Zaansche Molen) rodi.nl

KOOG AAN DE ZAAN - In de Zaanstreek leven we onder zeeniveau en dat doen we al eeuwen - als gevolg van het inklinken van de veengrond. In het Molenmuseum aan Museumlaan 18 wordt daar nu speciaal aandacht aan besteedt, met de expositie 'Leven onder zeeniveau'. Een aantal prachtige modellen van poldermolens zijn tentoongesteld en in de vaste opstelling is ook opgenomen de maquette die Bruno van de Stadt maakte van de drie molens: De Dromer, De Slaper en De Waker.
Om droge voeten te houden was het nodig het dalende land te bedijken en droog te houden met behulp van poldermolens (door Zaankanters overigens steevast watermolens genoemd). Die strijd tegen het water is nooit meer opgehouden en kent zo nu en dan spannende momenten. De watersnoodramp in 1953 zit nog stevig in het collectieve geheugen gegrift. In de Zaanstreek ging het mis in 1916 toen dijken van de Zuiderzee het begaven en heel Waterland en het Oostzijderveld onder water kwamen te staan.
De tentoonstelling Leven onder Zeeniveau laat zien hoe we onder zeeniveau terecht zijn gekomen en waarom we ons niet laten wegjagen door het water. Het laat ook zien wat er mis kan gaan. De expositie richt zich daarbij op scholieren die vragen voorgeschoteld krijgen als: hoe houden we het eigenlijk droog? En wanneer moeten we ons zorgen gaan maken? Want als nu de dijken breken staat de helft van Nederland onder water. En het ziet er niet naar uit dat het in de toekomst beter zal worden.
Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.zaanschemolen.nl