'Omkijken naar elkaar' is het motto van driehonderd Zaanse Verhalen

Nieuws
(Foto's: Sarah Vermoolen)
(Foto's: Sarah Vermoolen) rodi.nl

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor Zaanstad en wat ondernemen ze om hun omgeving mooier, socialer en duurzamer te maken? Dé Zaanse Verhalen belicht vrijwilligers die zich inzetten voor een ander. Wat ondernemen ze dan en waarom doen ze dat? Het leverde driehonderd reportages op, zowel verhalen als video's, die op www.dezaanseverhalen.nl te bekijken zijn. Hieronder een greep uit de reportages van de afgelopen maanden, die een beeld geven hoe divers en belangrijk hun werk is.
Zo kregen de vrijwilligers van De Zonnebloem, afdeling Assendelft, de wijkwaardering voor hun mooie werk. Zij vertelden dat ze in het dorp snel genoeg horen of iemand die minder goed te been is eenzaam is en wellicht prijs stelt op regelmatig bezoek. Indien gewenst, gaan ze langs. Oudere Assendelvers trekken er ook graag samen op uit. Zo zijn de wekelijkse wandeltochten waarbij je met een vrijwilliger verschillende routes loopt populair. Vooral vanwege het sociale karakter, maar ook om in beweging te blijven. In Zaandam is overigens een soortgelijke wandelgroep, die wordt geleid door Erna van Gils uit Westzaan. In Krommenie zijn twee actieve vrouwen opgestaan. Zij organiseren een kerstbrunch voor twintig mensen die de kerst anders alleen zouden doorbrengen.
In Wormerveer zijn veel leuke bedrijven die Zaankanters graag zien komen. Op het bedrijventerrein Molletjesveer Noorderveld is 't Lokaal het centrum waar bedrijven, scholen, gemeente en studenten elkaar treffen om elkaar verder te brengen. Via het nieuwe stagebureau krijgen studenten van het vmbo, mbo en hbo allerlei vacatures te zien, zodat ze in de buurt praktijkervaring op kunnen doen.
Wormerveer is ook de uitvalsbasis van Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek. Mensen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer worden met een speciaal busje naar hun bestemming gebracht. De taxichauffeur is een vrijwilliger, maar omdat de stichting wel kosten heeft, moet de passagier een kilometervergoeding betalen.
In Koog aan de Zaan staan al ruim vijf jaar elke tweede zaterdag van de maand bij buurthuis 't Brandtweer vrijwilligers van het Repair Café klaar om de apparaten en het textiel van buurtgenoten te repareren.
Poelenburg levert toptalenten die grote prestaties leveren. Zo werden Samy (12 jaar) en Lyna (8 jaar) Achghouyab recent nationaal kampioen karate in hun eigen categorie. Dit danken zij aan hun eigen doorzettingsvermogen en de trainingen van vrijwilliger Ivan, die door Choku Gym het leven van veel Poelenburgers positief heeft veranderd.
Nieuwkomers in Zaanstad hebben grote behoefte aan een netwerk. Daarom organiseerde De Sluis recent bij het Syrische restaurant Bab Touma een Eat & Meet. De reportage met de verhalen van nieuwkomers die vertellen wat ze graag zouden willen ondernemen in Zaanstad vind je op de website.
Zo veel vrijwilligers die zich inzetten voor Zaanstad verdienen een diepe buiging. Je kunt hun verhalen volgen op www.dezaanseverhalen. Op de Facebook-pagina Zaanse Verhalen worden de verhalen aangekondigd. Leuk als je de pagina gaat volgen! Dan krijg je binnenkort te zien wat de vrijwilligers over 2019 dromen.
Lees het volledige verhaal en meer reportages op www.dezaanseverhalen.nl