Lab.z lanceert 'ik doe mee actie' - Luchtige introductie van deeleconomie met fietspomp

  Nieuws
Lab.z begint de deeleconomie met de fietspomp. (Foto: Lab.z)
Lab.z begint de deeleconomie met de fietspomp. (Foto: Lab.z) (rodi.nl)

REGIO - Het was in de vorige eeuw heel gewoon dat je bij een lekke band bij het eerste het beste huis kon aanbellen voor een fietspomp. Iedereen had ook wel bandenplakspullen en soms kreeg je er ook nog een kop koffie bij. Als je helemaal pech had, hield je er een vriendschap voor het leven aan over. De deeleconomie wordt gezien als een hippe term, maar eigenlijk bestond het dus al eerder. Om te laten zien dat delen zo eenvoudig is, heeft Lab.z besloten het 'ik doe mee idee' nieuw leven in te blazen met een fietspomp.
Het idee is eenvoudig: door middel van een sticker kunnen deelnemers laten zien dat ze een fietspomp en bandenplakspullen in huis hebben en dat de gestrande fietser bij hen mag aankloppen. Om deze actie te lanceren is er een poster gemaakt met daarop negen locaties die al meedoen. Van een creatieve broedplaats en een biologische cateraar tot een zorgboerderij en een filmhuis. Mensen en plekken die ook mee willen doen kunnen zich opgeven door een e-mail te sturen naar ikdoemee@stadslabz.nl. Ze krijgen dan de bijbehorende sticker en een vermelding op de website van Lab.z. De eerste plek die zich daar al voor heeft opgegeven is De Lorzie in Wormerveer. Wie iets anders wil delen, zoals bijvoorbeeld een kopje koffie, een plek om te zitten of een gedicht kan dat ook aan Lab.z laten weten.

Fietspompplan

Het fietspompplan (ik doe mee) is een initiatief van Lab.z, dat op een ludieke manier zichtbaarheid wil geven aan de sociale en duurzame deeleconomie van de Zaanstreek. Lab.z is een stadslab, oftewel een sociale netwerkorganisatie die met experimenten in het stadslab bottom-up initiatieven van bewoners ondersteunt door samen kennis te delen, leren, ontwikkelen en innoveren. Het zaadje van dit initiatief is ontstaan binnen TransitionTown Zaanstreek (TTZ). Dit burgerinitiatief was van 2012 tot 2016 actief en is langzaam opgegaan in verschillende duurzame en sociale Zaanse initiatieven. De beweging die TTZ heeft aangezet zal daarom niet stoppen. Als een soort afscheidscadeau heeft TTZ als laatste actie dit idee gesponsord. Ook dit initiatief heeft als doel om mensen bij elkaar te brengen en duurzame initiatieven zichtbaar te maken.
Meer informatie is te vinden op: www.stadslabz.nl.

Meer berichten