'Bij elke mooie bal juichten ze' - Mixteam T.V. De Gouw kampioen en terug in Hoofdklasse

Nieuws

ZAANDAM - Op de dag waarop Tom Dumoulin geschiedenis schreef in de Giro en Robin Haase voor het eerst in twee jaar de tweede ronde van Roland Garros bereikte, stond er in Zaandam ook iets heel moois te gebeuren. Het eerste gemengd team van Tennisvereniging De Gouw moest één punt achterstand goedmaken op concurrent L.T.C. Festina 1 om de titel in de Eerste Klasse te veroveren. Voor eigen publiek slaagden ze met vlag en wimpel voor deze test. Alexander Nonnekes, Jos van der Beek, Mireille Bink, Chantal Nonnekes en Bo Verhulsdonk lieten T.C. Bakkum 1 volledig kansloos: 7-1. Daarmee keren de Zaandammers na één jaar alweer terug in de Hoofdklasse. "We zijn er behoorlijk content mee!", aldus Jos van der Beek, die ook trainer bij T.V. De Gouw is.

Zondagochtend 28 mei rond de klok van 10.00 uur begon het eerste klasse gemengd team op baan 7 aan een spectaculaire race naar het kampioenschap. Ondanks het zomerse weer waren veel Gouw-leden niet naar het strand, maar naar de club gekomen om te kijken of het zou lukken. "Het werd steeds drukker op het park en zeker 150 man kwam richting baan 7. We hadden livecontact met Zandvoort, waar onze concurrent speelde. Toen we hoorden dat het daar 3-2 voor L.T.C. Festina 1 stond, wisten we dat een 7-1 overwinning voldoende zou zijn. Dan zouden we een gelijk aantal punten hebben. We hadden gelijkgespeeld tegen Festina, maar wel een set meer gewonnen", vertelt Jos.

Euforie

Er ontstond grote euforie op het tennispark. "De sfeer sloeg om. Het zal toch niet waar zijn, gaat het gewoon lukken? Iedereen werd een stuk gekker. Ze gingen als 'derde man' achter ons team staan en leefden volle bak mee. Bij elke mooie bal juichten ze. Dat gaf een enorme stimulans. In de laatste mixpartij stond de druk er vol op, want gezien de ontwikkelingen in Zandvoort moesten we die winnen." Met een ace besliste Alexander Nonnekes de laatste partij. Hij bracht zijn team ermee naar een knappe 7-1 overwinning, waarmee de titel een feit was.
"We gingen er volledig voor", vertelt Jos. "We lieten ons niet gekmaken door de tussenstand in Zandvoort. Ik had dit niet meer verwacht, maar stiekem wel gedacht. Je houdt dit droomscenario wel in je hoofd. Dat het dan ook nog uitkomt, maakt het bijzonder. Onze toeschouwers begonnen spontaan 'We are the champions' te zingen. Iedereen was door het dolle heen. Er was puur gezang, geklap, geschreeuw van blijdschap. Je tennist omdat je het leuk vindt. Dat je dan zoiets kunt losmaken voor de club...! Daarna gingen we barbecueën en werden wij en al onze andere kampioensteams gehuldigd."
Volgens Jos hebben zijn teamgenoten op veel plekken competitie gespeeld, maar maakten ze zo veel gezelligheid niet eerder mee. "'Je komt in een warm bad', zeggen mijn teamgenoten, je wordt geaccepteerd. Het is een perfecte sfeer voor goede prestaties."

Hoofdklasse

Nadat De Gouw in 2015 al kampioen in de Eerste Klasse werd, krijgen ze nu een hernieuwde kennismaking met de Hoofdklasse, waarin jonge talenten en sterke veteranen uitkomen. Vorig jaar eindigden de Zaankanters als laatste, met degradatie tot gevolg. Natuurlijk hoopt het team dat komend seizoen beter te doen, maar ze hebben nog geen tijd gehad om daarover te filosoferen. "We gaan eerst een paar weken genieten en er rustig over nadenken. We gaan kijken wat we anders en beter moeten doen. Gaan we extra trainen, blijven we bij elkaar? Doen de sponsors weer mee, dankzij wie we het succes mede konden bewerkstelligen. We gaan praten met de club en zien het wel", aldus de nuchtere Jos.