'Ga met heel veel energie aan de slag' - Hamming nieuwe burgemeester van Zaanstad

  Nieuws

ZAANDAM - Vijftig jaar, getrouwd en nog voor even burgemeester van het Brabantse Heusden. Zaanstad heeft met Jan Hamming (PvdA) een nieuwe burgemeester. In de raadzaal van de gemeente Zaanstad is de geboren Vlissinger maandagavond 10 juni voorgedragen. Fysiek was hij niet aanwezig, maar via de moderne techniek sprak de nieuwe burgemeester van Zaanstad de in de raadzaal aanwezigen toe. Hamming treedt in september dit jaar in functie.


Hoog boven de tafel waaraan onder meer waarnemend burgemeester Ruud Vreeman zat, verscheen Hamming even na 21.00 uur via een liveverbinding op een scherm. "Fantastisch! Het was een hele dag wachten, maar het is een enorme eer. Ik ben heel erg dankbaar dat ik nu de stap naar Zaanstad mag maken. Ik ga met heel veel energie aan de slag en we gaan een hele mooie tijd tegemoet." Op de achtergrond klonk gejuich. "Dat is mijn echtgenote. Zij kan heel hard juichen", zegt de enthousiaste Hamming, die ook de nodige (juichende) vrienden om zich heen had verzameld.
Hamming kent de Zaanstreek al via vrienden en familie die er wonen en hij maakte de afgelopen tijd kennis met de nodige Zaanse bestuurders. Hij kijkt uit naar zijn Zaans burgemeesterschap. "Ik wil zo snel mogelijk verhuizen naar Zaanstad en hier met plezier werken, wonen en leven. Ik ben heel erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik van jullie heb mogen ontvangen en ik zal dat niet beschamen, nooit." De aanbeveling van de Zaanse raad gaat nu eerst naar de commissaris van de koning, Johan Remkes, en vervolgens naar Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken. Laatstgenoemde draagt Hamming, mits er geen bezwaren zijn, voor aan de koning. Vervolgens bekrachtigt de koning dan de benoeming.

Procedure


Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman legde, nadat hij omstreeks 21.00 uur de bijeenkomst had geopend, de sollicitatieprocedure uit. "De vertrouwenscommissie bestond uit acht raadsleden van de gemeente Zaanstad. Ze kwamen in augustus vorig jaar bij elkaar, waarna ze de procedure openden. Er bleken te weinig kandidaten te zijn. Daarna schortte de commissie de procedure tot april dit jaar op, in overleg met Johan Remkes, commissaris van de koning. In april ging het met 33 kandidaten weer verder."
Met de eerste gespreksronde vond de eerste schifting plaats. "In de tweede gespreksronde werden de kandidaten echt op de proef gesteld", vertelt Ruud Pauw, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Ze waren natuurlijk ruim van tevoren aanwezig. In het half uur dat ze over hadden, moesten ze een nieuwjaarstoespraak voor de raad maken. Het was bloedheet, zeker geen Nieuwjaarssfeer. Ze vonden het een moeilijke opdracht, maar het is ze allemaal gelukt."
"Er bleven twee kandidaten over en het is Jan Hamming geworden. Hij is een actieve man, dynamisch en zelfbewust, een burgemeester die bij Zaanstad past. Daarom hebben we voor hem gekozen. Wij denken dat hij kaliber en veel charisma heeft. Ik denk dat iedereen hem met een warm hart zal ontvangen", zegt Pauw.

Hamming


Hamming groeide op in Breda en op zijn vijftiende werd hij lid van de PvdA. Na zijn studie economie aan de Universiteit van Tilburg was hij onder meer raadslid en wethouder jongeren, wijken en welzijn in Tilburg. Hij werkte er ook samen met Vreeman, die hij opvolgt. Vreeman nam 1 december vorig jaar als waarnemend burgemeester de taken over van de in 2007 geïnstalleerde Geke Faber, die haar tweede termijn niet uitzat. Hamming is nog tot september burgemeester van Heusden, waar hij in maart 2012 aantrad.

Meer berichten