`Oh kom er eens kijken` - Eerste Zaanse Sinterklaasfilm in première

  Nieuws

ZAANDAM - Het Sinterklaascomité Zaanstad kondigde de film vorig jaar al aan maar de totstandkoming liep ernstige vertraging op toen Daan Bouquet*, die één van de hoofdrollen zou vervullen kwam te overlijden. Het was Daan zelf - die toen hij erg ziek was - zijn broer Dick Bouquet*, de producent Frank Herrebout en de andere aanspoorde door te gaan met de eerste Zaanse Sinterklaasfilm ‘Sinterklaas is NOG NIET jarig!’ Het is gelukt en aankomende zaterdagochtend 11 november gaat de film in Zaandam in Première.


Frank Herrebout** werd twee jaar geleden gevraagd de film te produceren. Frank: “Ik ben zelf in 2003 in Zaandam-Zuid komen wonen, dus sprak het maken van een film in mijn eigen buurt mij wel aan. Ik merkte wel dat we het met een klein clubje en weinig budget alleen niet zouden klaarspelen - want waar haalden we zo snel een stoomboot vandaan. Om aan Sinterklaasprops te komen zochten we contact met René de Reus, voorzitter van het Sinterklaascomité Zaanstad. Alle praktische problemen – zoals waar vinden we een stoomboot? - losten vrijwel meteen op met de hulp van hem en zijn team.”

Zaandam Zuid


De film speelt zich af in en rondom Zaandam Zuid (Omgeving Notenlaan, Vissershop) waar een paar boeven alle Pieten proberen ziek te maken. Ook Sint wordt achtervolgd, maar weet steeds te ontsnappen - vaak zonder zijn tabberd, mijter en staf - waardoor komische scènes ontstaan.

Voor Kika

Aan de film hebben in totaal vier mensen zeer intensief gewerkt en hebben ruim vijftig acteurs uit de regio meegespeeld. Het resultaat is komende zaterdag om 9.00 uur gratis te zien in Pathé Zaandam. Kinderen hebben gratis toegang. Na afloop wordt een collecte gehouden voor Kika, en kan de film op dvd aangeschaft worden voor 5 euro waarvan ook 1 euro wordt afgedragen aan Kika. Niemand minder dan Sinterklaas zelf is bij de première aanwezig. Hij wil graag samen met de kinderen en de Hoofdpiet naar zijn eerste Zaanse debuut komen kijken - wie weet deelt hij na afloop wel handtekeningen uit, de acteurs doen dit in elk geval wel. Kans maken om de première bij te wonen? Stuur een e-mail aan: sinterklaas@roxymovies.nl.
* Daan en Dick Bouquet maakten tv-programma’s voor de Vpro en produceerden als het duo Manus en Janus in de afgelopen jaren drie speelfilms. ** Frank Herrebout studeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Zijn eindexamenfilm werd geselecteerd voor tal van internationale filmfestivals. Hij schreef eerder scenario’s voor speelfilms. Momenteel werkt hij samen met Robert van Alphen aan de docu ‘Fallen Astronaut’, dat gaat over ‘het enige kunstwerk op de maan’. Deze documentaire komt naar verwachting in 2019 uit, dan is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste mannen op de maan landen.

Meer berichten