'We zorgen voor positieve energie' - Stroom Nederland 'empowert' Zaanse sociale initiatieven

  Nieuws

ZAANDIJK - Stroom Nederland is een stichting die sociale initiatieven ondersteunt. Het gaat om projecten die zonder winstoogmerk een socialer Nederland voor iedereen beogen. Bovendien moeten ze een positieve en innovatieve oplossing voor een sociaal probleem geven. Directrice Daniëlle Koelemij: "We brengen initiatiefnemers vanuit ons netwerk in verbinding met personen die hen kunnen helpen, geven adviezen en zorgen voor positieve energie. En alles kosteloos en zonder druk." In navolging van de beursvloer van de Zaanse Uitdaging organiseerde Stroom onlangs een stroomsessie voor Zaanse initiatieven. Hierbij diende het verhaal van Annemiek Dresen van NewBees als voorbeeld.

In de Zaanstreek helpt Stroom Nederland momenteel zeven maatschappelijke initiatieven. Een van de eerste was NewBees, een stichting die vluchtelingen aan vrijwilligerswerk en werkervaringsplekken koppelt. Door oorlogen en geweld kwamen vanaf 2015 grote groepen vluchtelingen naar Nederland. Annemiek Dresen zag hoe ze zich verveelden in de opvangkampen. Werken mochten ze niet, dus ze moesten hun tijd maar zien door te brengen. Het bracht Annemiek op het idee van NewBees. Zo kunnen ze alvast ervaring opdoen. Een goed idee, waarmee Annemiek in januari 2016 startte, maar de uitvoering was een stuk lastiger. Ze kwam in contact met Stroom Nederland. "We gaven advies bij de oprichting van de stichting en het verkrijgen van een pilotstatus", vertelt Daniëlle Koelemij.

Stroom Nederland hielp ook mee met de contacten. "Een jaar geleden hebben we NewBees gekoppeld aan Breinstein, een detacheringsbureau. Zij hadden nog nooit aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) gedaan, maar deden mee. Ook organiseerden we bijeenkomsten en zorgden we ervoor dat naast Breinstein bestuurders en mensen van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) daarbij aanwezig waren." In samenwerking met het COA en de gemeente Zaanstad en vrijwilligersorganisaties in Zaanstad kon Annemiek een pilot in de Zaandamse Achtersluispolder lanceren. Momenteel is NewBees zich steeds verder aan het uitbreiden in Amsterdam en Amersfoort.

Meer initiatieven
Naast NewBees was één van de eerste initiatieven in de Zaanstreek die Stroom Nederland ondersteunde de Fronik buurtboerderij in Zaandam. Deze boerderij organiseert diverse (sociale) activiteiten voor de buurt. Vrijdag 20 oktober was Daniëlle met Mark Damman bij de beursvloer van de Zaanse Uitdaging, waar bedrijven met gesloten beurs maatschappelijke organisaties helpen. Daaruit kwamen vijf andere Zaanse initiatieven voort waarmee Stroom een zogenoemde 'stroomsessie' hield. Dat is een interactieve kennismakingsbijeenkomst waarin de vraag van de initiatiefnemer scherper wordt gesteld, vaak in de aanwezigheid van meerdere initiatieven tegelijkertijd.

Mark is 'stroomversneller' bij Stroom. "Hij is de Zaanse ambassadeur en het eerste aanspreekpunt voor initiatieven in deze regio", vertelt Daniëlle. "Zonder hem hadden we nooit zo veel Zaanse projecten kunnen ondersteunen." Een van de deelnemers aan de stroomsessie was Jemuel Lampe van Zuivere Koffie, dat een aantal koffiezaken in de Zaanstreek heeft. De locatie station Zaandijk/Zaanse Schans was ook de plek van het interview. Zuivere Koffie biedt gemotiveerde (ex-)gedetineerden kansen door het leren van een echt ambacht en relevante werkervaring. Verder helpt Stroom Nederland Stichting Geef mij de Kans, Werken voor Elkaar, KAPPA HELPT en Stichting MOE Nederland, afdeling Zaanstad.

Stroom Nederland is vanzelfsprekend doorspekt van terminologie rond 'stroom'. De vrijwilligers heten 'stroomversnellers'/'Stroom-ambassadeurs' en die willen door heel Nederland initiatieven 'empoweren', in een stroomversnelling brengen en van energie voorzien. De bijeenkomsten met Stroom Nederland heten 'stroomsessies'.

Ontstaan
Stroom Nederland is 2016 ontstaan en heeft inmiddels een breed netwerk met politici en bestuurders van diverse politieke partijen. Daarnaast zijn studenten en ondernemers van verschillende typen bedrijven en organisaties betrokken bij Stroom. Zij hebben allemaal de wens om 'minder te praten en echt iets te doen.' "Stroom Nederland bestaat daardoor uit een gevarieerd netwerk van mensen met het hart op de juiste plaats. De stichting heeft sinds haar oprichting al 55 initiatieven versterkt", zegt Daniëlle. Meer informatie over Stroom is te vinden op: stroomnederland.nl.

Meer berichten