1001 dromen in Zaantheater

  Nieuws

ZAANDAM - Zou een combinatie van culturen een mooiere wereld kunnen opleveren? We gaan het zien en beleven tijdens 1001 dromen, een avond vol muziek, beeldende kunst, film en mooie verhalen over de dromen van Zaanse nieuwkomers. Zaterdagavond 14 mei is de voorstelling 1001 dromen in het Zaantheater.

In december trad Ellen ten Damme in het Zaantheater op, samen met Syrische muzikanten en zangers. De zaal was gevuld met vele honderden Zaanse vrijwilligers en met name Syrische en Eritrese vluchtelingen. De mix van culturen op het podium en in de zaal zorgde voor een bijzondere dynamiek. Het leverde een uitgelaten dansende zaal op.
Eritreeërs, Syriërs en Nederlanders hebben de afgelopen maanden aan een uitdagend vervolg gewerkt, dat zaterdagavond 14 mei in het Zaantheater gepresenteerd wordt tijdens 1001 dromen. Bent u nieuwsgierig naar de verhalen en de dromen van nieuwkomers? Koop dan een kaartje voor € 25,-. Met dit bedrag sponsort u tevens één gratis kaartje voor een statushouder of een nieuwkomer die de afgelopen maanden in Zaandam is opgevangen. De zaal wordt zo ingedeeld dat iedereen naast een nieuwkomer zit, zodat u gemakkelijk met elkaar in contact komt.
Tijdens 1001 dromen krijgt u op het podium een variatie aan dromen te zien. Van simpelweg hardlopen tot docent worden in het basisonderwijs en van technicus zijn tot samen koken. De Krommeniese flamencogitarist Jeff Heijne en de Syrische udspeler Jaber Fayad hebben gezamenlijk een band samengesteld met muzikanten uit Syrië, Nederland, Hongarije, Duitsland en Rusland: zangeres Salma Fayad, saxofonist/dwarsfluitist Alla Blehman, drummer Bernt Nellen, en bassist Rita Kárpáti. De band speelt een mix van Oriëntaalse en Westerse muziek. Jeff Heijne en Jaber Fayad traden de afgelopen tijd al meerdere malen samen.
De kunstenaars Raafat Ballan en Yara Said maken een live painting op het podium. De documentairemakers Jameel Makhoul en Thaeer Muhreez laten opnieuw van zich horen. Hun video over bellende vluchtelingen werd al een grote hit op YouTube. Deze avond tonen ze een nieuwe video met de dromen van nieuwkomers. De jonge kunstenaar Noor Issa verbeeldt de tocht van de vluchtelingen met een korte video.
Milad Sy en Alaa Alaa Sahm Estfham dansen in de pauze in de foyer. Ze hebben al aan meer Nederlandse danswedstrijden mee gedaan. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Zaantheater.

Meer berichten