'Kind zijn, hart nodig' - Aandacht voor kinderen met hartafwijking

  Nieuws

ZAANDAM - Dagelijks worden in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking. Dagelijks krijgen drie kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven. Helaas overlijdt in Nederland nog elke twee dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze hartekinderen verbeteren, zodat kinderen als Nadine van Hattum uit Assendelft gewoon kind kunnen zijn, met als motto: 'Kind zijn, hart nodig'
Tot ongeveer drie maanden na de geboorte dachten Sander en Linda van Hattum uit Assendelft dat hun dochter Nadine een gezonde baby was. Totdat ze overgingen op flesvoeding en doorkregen dat er toch iets niet goed zat. Tijdens een extra controle bij het consultatiebureau werd er een ruisje geconstateerd en moesten ze voor de zekerheid even bij de huisarts langs. Vanaf dat moment begon hun nachtmerrie, want met Nadines hart leek, na doorverwijzing naar een arts in het ziekenhuis, iets ernstig mis. Nadine werd steeds zieker en al snel werd tijdens het onderzoek duidelijk dat het om ALCAPA ging, een ernstige hartafwijking.
De cardioloog was wel opgelucht. Waarschijnlijk zou ze na een operatie wel weer goed kunnen functioneren. Nadine onderging een zware operatie en knapte daarna zienderogen op. Totdat ze een virusinfectie opliep. Vanaf dat moment heeft ze geen flesje meer leeggedronken. Nadine was toen zeven maanden. Tot haar eerste verjaardag heeft ze een sonde gehad. Eten is voor Nadine, nu zeven jaar, heel lang geen feest geweest, meer een noodzaak voor haar en een vervelende blokkade.


Hartekindweek

Toen Nadine vijf jaar was en ze met kerst weer niets naar binnen kreeg, was voor Sander en Linda de maat vol. Ze zijn met Nadine naar een kinderpsycholoog gegaan. Nadine onderging alles sterk en bleef een vrolijk kind. Ze zijn nu ongeveer twee jaar verder en Nadine eet nu goed. Ze geniet volop van lekkere dingen, ook op spannende dagen. Ook is Nadine opener en knuffeliger geworden dan voor de therapie. Nadine ontwikkelt zich als een gevoelig meisje met een sterk karakter. Ze zit boordevol creatieve ideeën.
Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van hartekinderen als Nadine verbeteren, met als motto: 'Kind zijn, hart nodig'. De stichting is sinds september 2016 gevestigd in Zaandam. 'Hartekindweek' vindt jaarlijks plaats rond Valentijnsdag en staat dan de hele week in het teken van het genereren van meer bekendheid voor hartafwijkingen bij kinderen. Voor meer informatie kijk op: www.hartekind.nl

Meer berichten