‘Kleine aanpassingen op de huidige maatregelen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

REGIO - Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben tijdens de persconferentie kleine aanpassingen op de huidige maatregelen aangekondigd. De hoofdvraag is volgens Rutte op dit moment wat er wel mogelijk is. “Eigenlijk zijn we daar twee weken geleden al mee begonnen, met de gedeeltelijke heropening van het onderwijs, het openen van de kappers, gewoon omdat we zien dat het voor velen steeds lastiger vol te houden is.”

“Op basis van de cijfers, en alle doorgerekende prognoses, zegt het OMT ‘het is niet verstandig nu nieuwe versoepelingen aan te kondigen vanaf 16 maart’, en dat advies volgen we op”, aldus Rutte. Wel volgen een aantal correcties en kleine aanpassingen op de huidige maatregelen. Het huidige pakket maatregelen wordt dus verlengd tot en met 30 maart.

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen gelden een paar uitzonderingen. Ambtenaren die tijdens de verkiezingen moeten werken, kunnen een schriftelijk bewijs krijgen waarmee ze worden gevrijwaard van de avondklok. Ook mensen die op een of andere reden alleen na 21.00 uur kunnen stemmen, mogen dat. 

Zwemlessen

Zwemlessen voor kinderen kunnen vanaf 16 maart weer doorgang vinden. Daarbij gelden wel een aantal maatregelen: kinderen die verkouden zijn, moeten natuurlijk thuisblijven. Een andere aanpassing geldt voor buitensporten boven de 27 jaar: vanaf dinsdag 16 maart mogen maximaal vier mensen vanaf 27 jaar buiten sporten. Daarbij moeten ze wel 1,5 meter afstand houden.

Winkels

Kleine winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter mogen vanaf 27 maart maximaal 2 klanten ontvangen. Daarboven geldt een norm van 1 klant per 50 vierkante meter. Ook geldt hier een tijdslot van 10 minuten, winkel alleen en maak minimaal 4 uur van tevoren een afspraak.

Terrassen

Als het lukt om de R-waarde rond de 1 te houden en de ziekenhuizen niet verder te belasten, dan verwacht De Jonge dat verdere versoepelingen rond Pasen mogelijk zijn. “Op 31 maart zouden dan de buitenterrassen van horeca weer kunnen worden geopend. Ook een verdere openstelling van de winkels en een gedeeltelijke herstart van het hoger onderwijs zouden dan mogelijk moeten zijn.

Zomer

“Als de verwachting uitkomt dat aan de begin van de zomer iedereen in ons land die dat wil minstens één keer is gevaccineerd, dan is dat het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven”, laat Rutte weten. “Dan is corona nog wel onder ons, maar niet allesbepalend voor ons leven.”