Startsein voor unieke pilot

Politiek
Wethouder Songül Mutluer geeft samen met de bewoners het startsein voor de start van de sloop.
Wethouder Songül Mutluer geeft samen met de bewoners het startsein voor de start van de sloop. (Foto: Bouwfilm.nl)

ASSENDELFT - In de Dorpsstraat in Assendelft is het startsein gegeven voor de sloop van een twee-onder-één-kap woning. Het zijn de eerste twee woningen voor de innovatieve pilot Versterken en Verduurzamen waarbij particuliere (rijtjes)woningen met funderingsproblemen, vervangen worden voor energiezuinige nieuwbouw. 

De gemeente organiseert de pilot in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bouwbedrijf Van Der Gragt.

Samen met je buren aan de slag met funderingsherstel en verduurzaming door sloop/nieuwbouw

Wethouder Songül Mutluer: “Veel Zaanse woningeigenaren hebben te maken met funderingsproblemen. Voor rijtjeswoningen vraagt dit extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren. Deze pilot is één van de manieren waarop we de aanpak voor de funderingsproblematiek in Zaanstad willen versnellen. Daar is een onorthodoxe manier van denken, rekenen en organiseren voor nodig. Ook onderzoeken we met deze pilot hoe we huishoudens met een kleinere portemonnee kunnen helpen. Door alleen de fundering te herstellen, verbetert de staat van een verouderde woning namelijk niet. Voor veel huishoudens is een nieuwbouwwoning dan een wens, maar een die zonder begeleiding van experts lastig te realiseren is. Bewoners profiteren daarna van een toekomstbestendige en energiezuinige woning met lagere woonlasten.”

Ontzorgen en ondersteunen

Zaanstad kreeg van het Rijk een financiële bijdrage vanuit de landelijke Woondeal om deze pilot te organiseren. Bij deze pilot krijgen bewoners gratis advies en begeleiding van professionals vanuit de gemeente en de samenwerkende partners. Denk hierbij aan hulp bij het vinden en rondkrijgen van financiering, bouwkundig en technisch advies en het regelen van de nodige vergunningen. De bouwkosten betalen de bewoners.

Interesse?

Zaankanters die ook te maken hebben met funderingsproblemen en een verouderde woning, kunnen contact opnemen met het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad. Hier kunnen ze terecht met vragen en advies over deze pilot en andere vragen over funderingsherstel en verduurzaming. 

Kijk op www.funderingen.zaanstad.nl of mail naar funderingsloket@zaanstad.nl.

Afbeelding