Zaanse Atelierroute brengt 67 kunstenaars op de been

Uit
Afbeelding
Wie spaart de meeste kaarten bijeen? (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Kunstliefhebbers opgelet! Houd het laatste weekeinde van september en het eerste weekeinde van oktober vrij. Want dan staan de deuren open bij 67 kunstenaars in de hele Zaanstreek.

Ook dit jaar is weer een atelierroute in de Zaanstreek. Voor het zesentwintigste jaar op rij alweer. De deelnemende kunstenaars vinden het elke keer weer leuk bezoekers te ontvangen en wat over hun werk te vertellen. Een praatje maken mag, hoeft niet. Bezoekers kunnen vrijblijvend komen kijken. Dit alles geschiedt uiteraard met inachtneming van de coronaregels.

Ook dit jaar zijn er nieuwe kunstenaars, nieuwe ateliers, nieuwe kunst die oproepen tot laten verrassen en vervoeren. Niet alleen door de schoonheid van de kunst maar ook door de leuke ontmoetingen die er kunnen zijn met fotografen, edelsmeden, beeldhouwers, schilders, tekenaars en nog veel meer.

Interactieve routekaart

De route is goed te fietsen. Hij is, om het makkelijk te maken, verdeeld in een noord- en een zuidroute. In het laatste weekeinde van september zijn de ateliers te bezoeken in het noorden van Zaanstad, in het eerste weekeinde van oktober die in het zuiden. Maar let op: sommige ateliers zijn beide weekeinden geopend.

Op de website www.tengel.nl is een interactieve routekaart te vinden met de namen van de deelnemers en de adressen. Zo is het mogelijk van tevoren te bekijken welk atelier de voorkeur heeft. Een voorproefje staat op http://tour.kempesfotografie.nl/Tengel 2020

Tip: in Cultureel Centrum Bullekerk aan de Westzijde 75 in Zaandam exposeren beide weekeinden alle kunstenaars één werk. Een mooie kennismaken met het werk van alle deelnemers.

Speelkaarten sparen

Het is mogelijk alle ateliers te bezoeken. Voor de kunstliefhebbers die dat doen, heeft de organiserende stichting Tengel iets bijzonders ontworpen: twee sets kaartspellen met afbeeldingen van de kunst van alle deelnemende kunstenaars. Van elke kunstenaar die men bezoekt, ontvangt de bezoeker een of twee speelkaarten. Zo zijn beide kaartspellen bij elkaar sparen. Te lang bij een kunstenaar blijven hangen waardoor er geen tijd meer was om anderen te bezoeken? Geen nood. De ontbrekende speelkaarten zijn te koop in de Bullekerk à 0,10 eurocent per stuk. De hele set is te koop voor 7,50 euro per set.

Wie veel speelkaarten heeft verzameld kan ze laten tellen door de organisatie in de Bullekerk. De drie meest actieve kijkers maken kans op waardebonnen van respectievelijk 150, 100 en 50 euro, op een later moment te besteden bij de deelnemende kunstenaars.