Jasper Blom bij Jazz Inverdan

Uit
Het Jasper Blom Quartet.
Het Jasper Blom Quartet. (Foto: Anne Reinke)

ZAANDAM - Vorig jaar ontving saxofonist/componist Jasper Blom de grote Nederlandse jazzprijs, de Buma Boy Edgar Prijs. Traditiegetrouw trekt de winnaar langs de Nederlandse jazzpodia om dit heugelijke feit luister bij te zetten. Op zondag 1 november doet hij daarbij Zaandam aan. Jazz Inverdan biedt hem het podium van de Vermaning aan de Westzijde 80.

Voor deze gelegenheid heeft de laureaat zijn vaste Jasper Blom Quartet (dat al sinds 2006 bestaat) uitgebreid met een gastpianist. Zo brengt hij een nieuw hoofdstuk aan de serie ‘Polyphony’, waarin de bandleider de interactie onderzoekt tussen de melodielijnen die een gastsolist aan de bestaande bezetting kan toevoegen. Bovendien grijpt Blom daarbij als componist graag terug op de middeleeuwse polyfoniestijl. In eerdere afleveringen waren respectievelijk de Belgische trompettist Bert Joris en de Duitse trombonist Nils Wogram de vijfde man.

‘Duivelskunstenaars’

De vaste bandleden van het Quartet zijn stuk voor stuk duivelskunstenaars aldus jazzkenner bij ujitstek Herman te Loo. “Neem nu gitarist Jesse van Ruller, ooit winnaar van de prestigieuze, internationale Thelonious Monk Competition. Net als Blom bezit hij de gave om verstild melodieën aan zijn instrument te ontlokken, maar ook de lol om zijn gitaar gierend door het lint te laten gaan. Drummer Martijn Vink kennen we als de krachtcentrale van de Ploctones en het Metropole Orkest en Frans van der Hoeven is niet voor niets een van de meest gevraagde bassisten van Nederland.”

Het was de bedoeling dat de Duitse toppianist Pablo Held zich bij de groep zou voegen, maar vanwege de reis-restricties gaat dit waarschijnlijk niet lukken. In dat geval zal Harmen Fraanje achter de piano plaatsnemen.

Twee sets

Vanwege de maximum groepsgrootte van 30 personen heeft Jazz Inverdan besloten om de groep twee aparte sets van een uur te laten spelen. De eerste set start om 16.00 uur, de tweede set om 17.30 uur. Het concert is alleen toegankelijk per reservering, via info@jazzinverdan.nl. Geef daarbij aan voor welke set wordt gekozen. De entree bedraagt € 18,00 (leden van Jazz Inverdan en de jeugd van 12 t/m 18 jaar betalen € 12,00; kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang).