Tentoonstelling Zaanse pophistorie 1900-2020 verlengd

Uitgaan
Bijzondere zaken uit de Zaanse pophistorie.
Bijzondere zaken uit de Zaanse pophistorie. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De expositie 'Zaanse Pophistorie 1960 - 2020' is verlengd tot en met 11 juni. De tentoonstelling in de publiekshal van het gemeentehuis van Zaanstad geeft een beeld van ruim een eeuw populaire muziek in de Zaanstreek. Sommige sterren hebben het zo ver geschopt, dat je misschien pas in deze tentoonstelling ontdekt dat ze Zaanse roots hebben.

Na een korte voorgeschiedenis vanaf 1900, toen er alleen bladmuziek bestond en er nog geen radio en geluidsdragers ontwikkeld waren, begint de reis pas echt: een muzikale en culturele reis door de tijd met afbeeldingen, prints, foto’s, posters, boekjes, kaartjes, geluidsdragers en diverse spullen zoals een origineel manuscript van het lied ‘Mensch Durf Te Leven’ (‘Memento Vivere’) van de eerste Zaanse ‘popster’ Dirk Witte, een radioversterker, de eerste elektrische ‘Egmond’ gitaar, een hippe koffergrammofoon uit de 60’s en een ‘ghettoblaster’ uit de 80’s.

De tijdreis eindigt in 2020 met de digitalisering, streaming via internet en de iPhone. Behalve ‘bandjes’ en zangers is er ook aandacht voor de nieuwe muziekstromingen als hiphop, house en dance, en voor roemruchte Zaanse podia als Drieluik, De Kade en de buurthuizen. Rob Hendriks heeft deze tentoonstelling ingericht in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad. De tentoonstelling is gebaseerd op zijn boek ‘De Zaanse Pophistorie 1960-2020’, dat in december 2020 is verschenen.

Voor de tentoonstelling is een afspraak niet nodig. Rustige momenten zijn: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.

Staat de single van Lucifer erbij?
Afbeelding