FOTOSHOOT TERRASTIJGERS

‘Hier heb ik lang op gewacht!’

Uitgaan
Proost! De sfeer zat er gelijk goed in.
Proost! De sfeer zat er gelijk goed in. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Hier heb ik echt lang op gewacht”, zegt Mignon als ze een plekje op het terras van restaurant Aan Tafel, Dam 10 inneemt. Ze geniet zichtbaar samen met haar vriendin Thelma als serveerster Amber de drankjes geeft. Waar hebben ze al die maanden naar gesmacht om te bestellen? “Gewoon sinas”, lacht Mignon. “Lekker koel want ik heb net een tongpiercing laten zetten.” Thelma kiest voor een vers tapbiertje bij haar oude werkgever. Het mag weer! De terrassen zijn vandaag om 12.00 uur geopend.

“Het is het begin”, zeggen Aan Tafel-eigenaren Harold en Natasja. “Gelukkig kunnen wij door een samenwerking met stadscafé de Clown toch 30 tot 50 gasten buiten ontvangen. Dit is wel afhankelijk van de samenstelling van de gezelschappen die plaats nemen. Ik hoop dat het in het weekend drukker gaat worden want mensen moeten toch werken. En wij moeten al weer dicht om 18.00 uur. Of vrij wordt genomen voor een terrasje weet ik niet.”

Volop sfeer op Zaanse terrassen 

Het antwoord op deze vraag van het horecaechtpaar wordt gelijk gegeven door Mignon. “Ik heb een paar vrije uren opgenomen!” Zo helder als het glas vers getapt gerstenat dat er vanmiddag bij menigeen inging als Gods woord bij een ouderling.

Weer open na 195 dagen

De horeca moest maar liefst 195 dagen de deuren gesloten houden. Een tijd waarin ondernemers alles deden om toch het contact met hun klanten te behouden. Allerlei creatieve oplossingen kwamen voorbij om de band te behouden. Tegelijk zijn de mensen ook een beetje de ‘maaltijdboxen’ moe geworden. Want we willen weer lekker gezellig uit eten!

Een rondgang over het horecahart van Zaandam maakt duidelijk dat de stemming er weer als vanouds in zat. De stad leefde op. Er werd gelachen, geproost, de laatste roddels kwamen voorbij en jarige job Martijn Rijkenberg werd door de voltallige brigade bij het terras van Novels toegezongen. 

Feestje! Laten we met z’n allen hopen dat dit het begin is van de echte horecaopening. Want echt, dat is hard, nee keihard nodig willen we straks nog restaurants en kroegen overhouden. Ennne, spreken we wel af - hoe afgesleten ze ook mogen klinken - de corona regeltjes te respecteren? Dank namens de zorgmedewerkers!   

Mignon (links) en Thelma pakken hun eerste drankje op het terras van restaurant Aan Tafel.
Ook het terras van het Zaanse Pannenkoekenpaleis aan de sluis zat gelijk vol.
Zeg nou zelf, wat is er mooier dan met vrienden een pintje pakken op het terras?
Aan Tafel-eigenaren Harold en Natasja heten hun gasten persoonlijk welkom na 195 dagen sluiting.
Wat mag het zijn?
Het Grote Genieten.
Reserveren is wel verplicht en kan telefonisch, digitaal of aan de deur. Er geldt geen minimale tijd tussen reserveren en het terras bezoeken.
De duimpjes omhoog zeggen genoeg.
Lang zal hij leven! Jarige job Martijn Rijkenberg wordt toegezongen door het personeel van Novels.
Goede bezetting op de eerste dag dat de terrassen weer open mogen.
"Ik ga eerst even kijken waar ik ook nog wat kan eten voordat ik ga zitten..."