Gezocht: deelnemers Monet-kunstmanifestatie

Uitgaan
Dit jaar staat de Zaanse amateurkunstmaand helemaal in het teken van Monet.
Dit jaar staat de Zaanse amateurkunstmaand helemaal in het teken van Monet. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Onder de noemer Door de ogen van Monet viert de Zaanstreek dit jaar dat precies 150 jaar geleden de Franse impressionist Monet onze streek bezocht en geïnspireerd raakte. In het kader van amateurkunstmaand iktoon nodigt FluXus amateurkunstenaars uit om ‘door de ogen van Monet’ naar de Zaanstreek anno 2021 te kijken en hun werk te tonen tijdens een kunstmanifestatie.

Dans, dicht, schilder, boetseer en zing….door de ogen van Monet. Deelnemende amateurkunstenaars uit alle disciplines zijn welkom. Aanmelden kan via amateurkunst@fluxus.nl .De kunstmanifestatie wordt officieel geopend op 26 juni. De kunstwerken en presentaties zijn in juli en augustus te bewonderen in de Zaanstreek.

Gratis inspiratiesessies

Deelnemers kunnen meedoen aan inspiratiemomenten, in de vorm van een bezoek aan het Gemeentearchief van Zaanstad op maandag 17 of woensdag 19 mei. Onder begeleiding van het archief en een vakdocent gaan deelnemers op zoek naar plekken uit hun eigen buurt. Ook online kan men inzichten en ideeën opdoen. Op de site www.doordeogenvanmonet.nl is vanaf medio mei beeldmateriaal uit het archief te vinden.

Maakdagen

In het weekend van 29 en 30 mei kunnen deelnemers in een goed geoutilleerde ruimte bij FluXus werken aan hun presentatiestuk onder deskundige begeleiding. FluXus-coördinator Linda Willemszoon: “Je start met het uitwerken van je idee in een moodboard of een mindmap en werkt dat vervolgens uit tot jouw Monet: jouw video, schilderij, gedicht, choreografie, beeldhouwwerk of wat dan ook. Samen met de begeleider kun je diverse materialen onderzoeken, net als het verhaal achter de beelden en de uitwerkingsvorm.” Natuurlijk mag men ook thuis, op school of samen met anderen deelnemen aan de manifestatie.

De Monet-kunstmanifestatie wordt georganiseerd in het kader van amateurkunstmaand iktoon. Dit is de landelijke campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In de Zaanstreek wordt iktoon geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. Dit jaar staat de Zaanse amateurkunstmaand helemaal in het teken van Monet. Op 2 juni 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. 

Zie www.doordeogenvanmonet.nl