Podium De Flux klaar voor nieuwe seizoen met programma voor jong en ouder

Uitgaan
Lisanne de Haan heet de bezoekers weer van harte welkom bij Podium De Flux.
Lisanne de Haan heet de bezoekers weer van harte welkom bij Podium De Flux. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Natuurlijk was het een flinke klap zo lang dicht te moeten, maar gelukkig zijn we weer open! De tijd van de tweede lockdown hebben we gebruikt om de zaal goed aan te pakken. Zo is het assortiment van de bar vernieuwd, hebben we een nieuw licht- en geluidplan, ander kassasysteem én mooie nieuwe  meubelen. Zo kunnen we de – nu nog maximaal - vijftig mensen in een gezellige én corona veilige opstelling ontvangen. Dat is fijn voor de muziekliefhebber, want onze programmeur Vincent Kruger heeft een prachtig programma samengesteld. Een mooie muzikale menukaart voor alle inwoners van de gemeente. Jong en ouder is welkom bij Podium De Flux”, vertelt Lisanne de Haan.

We verkopen letterlijk plezier

Het vier man/vrouw sterke vaste team, bijgestaan door vrijwilligers, is blij weer publiek te mogen begroeten. Vol trots laat de marketing coördinator de zaal zien waar het weer ‘los’ gaat. Pop- en cultuurpodium De Flux is sinds een paar jaar te vinden aan de Hemkade 48 in Zaandam. Voorheen was het poppodium gevestigd aan de Zuiderkerkstraat. Ooit begonnen als De Kade maar inmiddels als Podium De Flux onderdeel van Fluxus, centrum voor de kunsten.

Eigen strategie en invulling

”We zijn wel onderdeel van Fluxus, maar als de podium De Flux hebben we een eigen strategie en invulling. Bij Fluxus leer je meer je eigen talenten ontplooien. De Flux is letterlijk de plek waar je je talent op het podium kunt laten zien. Bovendien is het voor het publiek een fijne plek voor een gezellige avond uit. Je merkt dat mensen verlangen naar een avond uit. Net als wijzelf. Ik kan onwijs kicken als ik het publiek zie genieten van een goed optreden. Als je euforisch naar huis gaat met een grijns op je gezicht die er niet afgaat”, legt Lisanne haar passie voor haar vak uit. “Dat is het mooie aan wat we hier doen: je verkoopt letterlijk plezier. Een heerlijke avond uit.”

Van tribute to Pink Floyd tot hiphop en coolste anarchistische goochel duo 

Een blik op het programma leert dat het Flux-aanbod zeer divers is en niet alleen op de jeugd gericht. Zo staan er optredens gepland als Lois Lane, Magic Tom & Yuri (coolste anarchistische goochel duo met mix van theater, punk, magie, dans en komedie), The Pilgrims, This Is Jackson (ode aan The King Of Pop) terwijl Infloyd als Pink Floyd tribute band in hun show Which One’s Pink een waanzinnige selectie van Pink Floyd klassiekers speelt. Ook een aanrader voor de oudere doelgroep: het geplande optreden van de Haagse groep Supersister, de band die hoge ogen gooide in de jaren zeventig en is opgebouwd rond Robert Jan Stips. Zie voor het totale programma https://www.podiumdeflux.nl/agenda

Alle genres

Lisanne: “Van hiphop tot coverbands: bijna alle genres hebben we. Van bands met Zaanse roots, de blues tot de jamsessies. Zelf tip ik het optreden van Arrested Development (op 19 september). Dit zijn ware pioniers op het gebied van hiphop. De groep ontving ooit twee Grammy Awards in de categorie ‘Beste Rap Album’ en ‘Beste Nieuwkomer’ en werden in 1993 uitgeroepen tot ‘Band van het Jaar’ door het muziektijdschrift Rolling Stone.“

Het programma is sterk genoeg om een avondje af te reizen naar de Hemkade en zonder een negatieve coronatest te hoeven laten zien naar binnen te stappen. Of naar een optreden op locatie. Want er zijn ook nog Flux-optredens gepland in het Zaantheater of cultureel centrum De Bullekerk. “De Hemkade mag dan als locatie uit het centrum van Zaandam liggen, het heeft ook voordelen. Zo kun je letterlijk voor de deur gratis parkeren. En als het gaat om optredens waarvoor we veel publiek verwachten, zetten we shuttlebussen in van en naar het stadscentrum. Of taxi’s”, aldus Lisanne.

Eigen sfeer behouden

Ze is blij met het behouden van de eigen sfeer. “In de oude locatie stond je met je neus op het podium. Die intieme sfeer hebben we gelukkig mee kunnen nemen naar de Hemkade. Ook al hebben we op de Hemkade een verdubbeling van de ruimte waardoor we nu maximaal 300 man (staand) kunnen ontvangen, doordat het een brede zaal is, sta je ook hier pal voor het grote podium. Kijk zelf maar hoe dicht je erop staat”, zegt Lisanne als we letterlijk naast het podium het interview houden.

“Bovendien heb je vanaf de balkons prima zicht op de artiesten. Je staat overigens in coronatijd niet ‘hutjemutje’. De vijftig man die we nu nog maximaal mogen ontvangen, zitten gezellig en veilig op de ruim opgestelde bankjes en stoelen”, zegt Lisanne tot slot.

Zie voor meer informatie www.podiumdeflux.nl

Wie staat er allemaal op het grote podium van De Flux?