Vrijdag 18 juni première project Zaanstormend op YouTube-kanaal FluXus

Uitgaan
De ploeg van Dance Your Life met geheel rechts choreograaf Cagdas 'Caggie' Gülüm.
De ploeg van Dance Your Life met geheel rechts choreograaf Cagdas 'Caggie' Gülüm. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – “Het is jammer dat we door corona niet live op het toneel voor publiek konden optreden. Op het podium staan heeft iets speciaals. Een gevoel van slagen. De adrenaline die je voelt stromen. Maar wel tof dat Dance Your Life nu toch op het YouTube-kanaal van FluXusZaanstad als film te zien is. Daarbij ben ik ontzettend trots op de ploeg vanwege hun inzet, vertrouwen op een goede afloop en doorzettingsvermogen. Want het vraagt wat van je om de draad dik een jaar stilstand op te pakken en net zo enthousiast mee te doen. Ze hadden ook de handdoek in de ring kunnen gooien”, zegt choreograaf Cagdas Gülüm (roepnaam Caggie) over zijn dansproject dat onderdeel uitmaakt van talentenproject Zaanstormend. De videoclips die in Zaanstormend editie 2021 zijn gemaakt, gaan vrijdag 18 juni om 19.00 uur in première. De acts variëren van hiphopdans tot zang en ‘spoken word’.

Choreograaf Caggie: Trots op hun doorzettingsvermogen

Jonge talenten krijgen in het Zaanstormend project de kans live podiumervaring op te doen. In samenwerking met het Zaantheater organiseert FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad, al jaren het talententraject. Dankzij dit evenement krijgen jongeren een prachtige kans ervaring op te doen in een echt theater. Met - dit jaar vanwege de corona - dus de kans om een videoclip te maken van hun act en zo toch het grote publiek te bereiken.

Project Dance Your Life maakt nu onderdeel uit van Zaanstormend en staat onder leiding van de Zaandamse top-choreograaf/danser Cagdas ‘Caggie’ Gülüm. Wie nu denkt ‘die naam komt me bekend voor’, hij was ook te zien in het programma So You Think You Can Dance. Hij was eerst deelnemer en werkte daarna achter de schermen als choreograaf. Voor het Zaanse dansproject was hij de perfecte coach om de jongeren te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Want wie Caggie ziet dansen/coachen als choreograaf, ziet iemand die recht uit het hart het beste van zichzelf geeft.


Caggie (links) geeft instructies. 

Inspiratie

“Voor m’n zesentwintigste was ik vooral op zoek naar vorm. Ik liet me inspireren door bijvoorbeeld te kijken hoe een wiel draait en dat te vertalen in lichaamstaal. Inspiratie voor mijn dansmoves en choreografie haalde ik uit het leven zelf. De lusten en lasten. Nu, op mijn drieëndertigste, haal ik het uit mezelf. Uit mijn open, creatieve geest en de wil jezelf steeds te willen verbeteren. Jezelf te durven breken. Wat ik in mezelf vind op die pure, zuivere plek, moet ik vangen en als gevoel omhoog brengen in mijn dans en choreografie. Het is steeds weer grenzen verleggen.”

Dromen over toekomst

Dance Your Life begon in 2019. Het Zaans Film Festival had Caggie en zijn dans/filmmaat Rilles Fraay uitgedaagd een dansvoorstelling te maken voor en door Zaanse jongeren. Hun eigen verhaal, hun dromen over de toekomst vormden de basis. “Zo zijn we met de groep die zich had aangemeld gaan oefenen op het Hembrugterrein en de Verkadefabriek. Er werd hard getraind en al drie uitverkochte voorstellingen. Maar toen kwam corona en viel alles stil”, vertelt Caggie. Hij roemt de inzet van zijn jongeren. “Het was echt hard werken voor ze. Het was prachtig om ze voluit te zien ‘strijden’ waarbij ze zich letterlijk in het zweet werkten om het beste van zichzelf te geven.”

Video-visuals

Dance Your Life was opgezet als voorstelling in een decor van spectaculaire video-visuals. De jongeren die zich in 2019 opgaven hadden de uitgelezen kans te mogen werken met toptalenten als Caggie en Rilles. Laatstgenoemde ging na zijn opleiding bij dansschool Lucia Marthas de filmwereld in. Hij heeft al vele grote namen en optredens op film vastgelegd, waaronder rapper/zanger Jonna Fraser en de Amerikaanse heavy metal Butcher babie.

“Ons project lag stil tot ik in 2020 Sander Buckers van het Zaantheater tegenkwam. Hij vertelde over Zaanstormend. Nou hadden wij ‘toevallig’ een groep jongeren die daar prachtig in paste. Zo ontstond het idee de draad op te pakken. Wat in 2019 begon, en deels al was gefilmd, weer nieuw leven ingeblazen. Slechts een paar jongeren haakten af. Zol is Dance Your Life uiteindelijk samengesteld tot één compleet verhaal. Het brengt het project van de start in 2019 tot nu in beeld”, licht Caggie toe.


De ploeg van Dance Your Life heeft zich in het zweet gewerkt, maar het resultaat mag gezien worden. (op YouTube)

Persoonlijk en intens

Producer Sander Buckers: “Zaanstormend is begonnen als talentenjacht, maar groeide in de jaren uit tot een podium voor veelbelovend Zaans talent. In nauw contact met de vele culturele kweekvijvers in de regio hebben we ook dit jaar weer een fantastisch programma weten samen te stellen. Meer dan ooit hebben de jongeren dit jaar hebben zelf hun acts gecreëerd. Het werk is daardoor persoonlijk en intens. Afgelopen corona jaar heeft in het leven van jongeren zoveel stilgezet en gevoelens onderdrukt. Tijdens de opnames barstte dat regelmatig naar buiten. Ze hebben veel te geven en ze willen gezien worden.”

Elf videoclips

De deelnemers namen begin juni de clips op in het Zaantheater. Het eindresultaat bestaat uit elf videoclips. Die gaan vrijdag 18 juni om 19.00 uur live. De dansgroep van Caggie presenteert Dance Your Life. Muziektrio 3:AM nam een akoestische versie van hun hit Alles op. Leerlingen van Dansstudio Jemisquare lieten zich inspireren door Martin Luther King in hun act We are going to be a great generation. Namens Balletstudio DanZin brengen Guus en Linda het intense duet Beautiful Rhythms. De Zaanse Theaterschool toont het zelfgeschreven Ik zeg het je. Het nummer A little more homework uit de musical 13 wordt ten gehore gebracht door het Musical Madness Koor. Solution Dance Centre danst On Stage. Sam en Lieke zingen en spelen Valentine’s Day. En er zijn drie korte films te zien van het FluXus Productieteam.

De ploeg van Dance Your Life heeft zich in het zweet gewerkt, maar het resultaat mag gezien worden. (op YouTube)
Kijkje bij de afgelopen repetities.