Lezing over de luchtoorlog 1914-1918

Uitgaan
De Franse ‘aas’ Georges Guynemer.
De Franse ‘aas’ Georges Guynemer. (Foto: aangeleverd)

STREEK - Hans Walrecht geeft op zondag 1 augustus een lezing over de luchtoorlog van de Eerste Wereldoorlog. Hij doet dat vanaf 14.00 in het museum van de A.R.G., Fort Veldhuis, Genieweg 1 in Heemskerk (op de grens van Assendelft).

Verkenningsvliegtuigen, jagers, grote hoogvliegende bommenwerpers en bommen van 750 kg. Dit alles verscheen in de vier jaar durende Eerste Wereldoorlog, waarin het vliegtuig snel volwassen werd. De piloten van de lichte eenvoudige verkenners moesten zich bewapenen tegen de verkenners van de vijand. Dit leidde tot het jachtvliegtuig. Grote Duitse sigaarvormige ballonnen, de Zeppelins, bestookten Engelse steden met bommen en brachten de oorlog naar de burgers.

Ze werden opgevolgd door de Duitse bommenwerpers. De Britten namen wraak met hun grote, nog betere bommenwerpers. Het belang van het nieuwe luchtwapen werd snel duidelijk. De luchtvaartindustrie moest overschakelen op massaproductie. Er werden in vier jaar tijd vele tienduizenden vliegtuigen gebouwd.
De opleiding en het werk van de piloten, vaak ‘ridders van de lucht’ genoemd, komen uitgebreid aan bod. De presentatie wordt besloten met de oprichting van de LVA, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Het was voor de LVA niet moeilijk om in die beginperiode aan vliegtuigen te komen: Ze daalden door panne of brandstofgebrek gewoon neer op Nederlands grondgebied.

Entree

De presentatie is voorzien van veel uniek beeldmateriaal en korte videofragmenten en zit vol verrassende momenten, waarom men zich regelmatig afvraagt ‘toen al?’ Toegang: volwassenen € 5,00, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 3,50, kinderen jonger dan acht jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur tot 17.00 uur.

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling.