Henk Deyle exposeert kleurrijke schilderijen in Galerie Blauw

Uitgaan
Henk Deyle legt de laatste hand aan zijn laatste werk: een op eikenhout geschilderde voorstelling van de Zaan en Zaanse Schans.
Henk Deyle legt de laatste hand aan zijn laatste werk: een op eikenhout geschilderde voorstelling van de Zaan en Zaanse Schans. (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN – “Mijn leermeester Dick Visser kon je verrassen met opdrachten. Zo zat hij eens voor de groep leerlingen en vertelde verhalen, wat hij ook heel goed kan. Plotseling legde hij een deken over de kruk waarop hij zat en zei ‘jullie hebben nu een hele tijd naar de kruk kunnen kijken, teken hem nu maar na. Want: ‘alles wat je ziet, kun je tekenen en schilderen’. Er was niet één tekening goed…”, lacht Henk Deyle. Inmiddels is de 76-jarige amateur-kunstschilder presenteert vanaf komende zondag een overzicht van zijn oeuvre in Galerie Blauw, Aris van Broekweg 2 in Zaandam.

Voor mij geen ‘waterige’ aquarelkleuren

Bij het horen van de puur Zaanse naam Deyle zal er bij velen een belletje gaan rinkelen. Loodgietersbedrijf (en kachels en haarden) Deyle is een begrip. Henk Deyle werkte van 1969 tot 2005 bij aannemersbedrijf Deyle. De werkplaats ligt op steenworp afstand van het loodgieters/kachelbedrijf waar zijn jongste broer naam mee maakte.

Houtsnijden in Ons Huis

Als hout ter sprake komt, gaan de ogen van Henk Deyle glimmen. Zo leerde hij als kind al kunstzinnig hout snijden in Ons Huis. Het materiaal waar hij beroepsmatig zelfs huizen op de Zaanse Schans mee heeft gebouwd, gebruikt hij ook als ondergrond voor zijn schilderijen.


“Voordat ik mijn atelier naast de werkplaats van het bouwbedrijf binnenstap, kijk ik altijd even in de restcontainer of ik een mooi stukkie hout zie liggen. Kijk, daar heb ik bijvoorbeeld deze mini-schildersezeltjes mee gemaakt. Dit werk van de molens op de Zaanse Schans heb ik op een stuk eikenhout geschilderd”, zegt Henk.

Schetsen in 3D

Na een werkzaam leven in de aannemerij vond de inwoner uit Koog aan de Zaan op een aparte manier invulling aan zijn vrije tijd. “Ik ging met mijn dochter Linda mee naar het Grafische Lyceum in Amsterdam en raakte helemaal enthousiast van wat ik daar zag aan creativiteit en schildertechnieken. Nou had ik zelf wel ervaring in het maken van schetsen. Bijvoorbeeld als mensen mij vroegen een tekening te maken van de open haard die we moesten bouwen. Schetsen in 3D  kwam er gewoon uit. Maar echte schilderijen maken kon ik niet. In de krant zag ik toen een advertentie van Tekeninstituut Dévisch. Daar ben ik in 2005 naar toe gegaan om het tekenen en schilderen echt te leren van Dick Visser.” 

Passie

Dick Visser, inmiddels 80 jaar en nog altijd actief, maakte in die tijd naam als docent waar je het vak echt goed kon leren. Hij heeft met zijn befaamde tekeninstituut de creatieve talenten van mening Zaankanter bijgestuurd. Tip: lees de kostelijke avonturen die Dick Visser optekende in zijn boek ‘Vlegeljaren van een stuk verdriet’. Daarin beschrijft hij op humoristische wijze zijn jeugdjaren aan het Vlusch.

Henk leerde bij Dick Visser vrijwel alle technieken. Maar het schilderen met olie- en acrylverf werd zijn passie. “Ik hou van heldere kleuren. Dat zie je in mijn werken steeds terugkomen. Voor mij geen ‘waterige’ aquarelkleuren”, zegt hij resoluut.

Glaceren

Bij Dick Visser leerde Henk Deyle ook schilderen in technieken waarmee je als kunstschilder respect afdwingt. Zoals glaceren. Een oude schildertechniek waarbij, met gebruik van transparante verven, laag over laag zeer diepe en glansrijke schilderijen worden gemaakt. De transparante verf wordt in dunne lagen over een onderschildering, die in licht en donker is gemaakt, opgebracht.

“In die techniek maakte ik mijn examenwerk. Ook al komt dat werk uit 2011, ik ben er nog altijd trots op hoe goed het is gelukt. Mijn mooiste werk is ook mijn laatste werk: zicht op de Zaanse Schans. Ik schilderde eerst met olieverf, maar dat duurde dagen voordat het goed droog was. Ik heb het afgemaakt met acrylverf. Dan kan ik het nu ‘gemengde techniek’ noemen, ha, ha!”


De Watertoren.

Verfgeur...

Dat Henk Deyle een hobby vond, werd thuis prima gevonden. De oliegeur werd minder enthousiast ontvangen. “Mijn vrouw kan niet tegen de verfgeur. Toen ik begon, maakte ik zwart/wit potloodtekeningen. Maar nu ben ik gemiddeld toch wel tussen de twintig en dertig uur in de week aan het schilderen. Gelukkig kan ik dat doen in een mooi atelier.”

Eigen stijl

Aan de hand van foto’s, schildert Henk inmiddels in typerende eigen stijl nauwkeurig wat hij ziet. Dat kan zijn de watertoren in Westzaan, de, inmiddels verdwenen, Noorderbrug (lag ter hoogte van Moos Tweewielers), dieren maar ook grafische uitstapjes met een knipoog naar Piet Mondriaan. Wat hij ook schildert en op welk materiaal ook, zijn kunstzinnige uitingen zijn vrolijk en kleurrijk.

Teruggefloten door moeders

“Ik moet soms echt opletten hoe lang ik achter elkaar door blijf schilderen. Soms zit ik zo in een lekkere flow, dan  kan ik niet stoppen. Gelukkig word ik op z’n tijd teruggefloten door moeders”, zegt hij met een glimlach. Al wist Henk haar met zijn schilderkunst emotioneel te raken.

“We hebben jaren tegenover molen Het Pink gewoond. Toen mijn vrouw mijn schilderij van de molen in een sneeuwlandschap zag, schoot ze vol.”

Expositie in Galerie Blauw

Of de werken dat ook doen tijdens de expositie in het Blauwe Pand, mag de bezoeker zelf ervaren. De overzichtstentoonstelling met circa 25 werken is van zondag 5 tot en met 26 september te zien in Galerie Blauw. De openingstijden zijn zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Zondag 5 september om 13.00 uur wordt de expositie geopend door Dick Visser.

Zijn eerste werk, een potloodtekening.
Afbeelding
Vreemde snuiters kom je ook in het atelier tegen...
Voor de expositie van komende zondag had Henk Deyle tal van werken in zijn atelier verzamelend om in te pakken voor transport.
Ook boomstammetjes worden door Henk Deyle beschilderd.
De watertoren in frisse kleuren.
De Noorderbrug van weleer.