Grote drukte bij Turks centrum in Den Haag door inzameling voor Turkije

112-nieuws
Grote drukte bij Turks centrum door inzameling voor Turkije.
Grote drukte bij Turks centrum door inzameling voor Turkije. (Foto: Regio15)

In de omgeving van het Turks centrum in de Paardenbergstraat in Den Haag is op maandagavond 6 februari een enorme verkeersdrukte ontstaan.

Door Regio15

Dat komt doordat mensen van Turkse afkomst of met familie in Turkije daar massaal naartoe komen. In het centrum worden hulpgoederen ingezameld, die dan per vrachtwagen naar Turkije vervoerd gaan worden. Dat is bedoeld als hulp voor de mensen die in de problemen zijn gekomen door de twee aardbevingen die het zuiden van Turkije vandaag getroffen hebben.

In de wijde omgeving van het Turks centrum is een enorme verkeerschaos ontstaan. Sterker nog: het verkeer is grotendeels tot stilstand gekomen. Mensen komen met auto’s vol met hulpgoederen aanrijden. De politie heeft de La Reyweg en de Schalkburgerstraat afgesloten. 

Rond 20:30 uur werd bekend gemaakt dat er zoveel is ingezameld, dat het even voldoende is; mensen worden verzocht naar huis te gaan (en de spullen te bewaren voor het geval die later alsnog nodig zijn).

In het centrum worden de goederen gesorteerd en in verhuisdozen verpakt; en gaan dan de vrachtwagen in.

Behalve de hulp vanuit de Turkse gemeenschap is er vanavond ook een specialistisch reddingsteam van USAR naar het rampgebied vertrokken. Zij zijn gespecialiseerd in het zoeken en bevrijden van mensen die onder het puin van ingestorte gebouwen vast zitten. Regio15 heeft eerder een reportage over USAR gemaakt waarin te zien is wat zij doen.

Andere landen sturen vergelijkbare ‘heavy rescue’ teams.