Extinction Rebellion blokkeert opnieuw A12 in Den Haag

112-nieuws
Extinction Rebellion blokkeert opnieuw A12 in Den Haag
Extinction Rebellion blokkeert opnieuw A12 in Den Haag (Foto: Regio15)

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren zaterdag 11 maart opnieuw de snelweg A12. De politie en leden van de Mobiele Eenheid zijn ter plaatse om de betogers tegen te houden. De snelweg is rond het middaguur in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer.

Net als bij de eerdere blokkades eist Extinction Rebellion een direct einde aan de subsidies aan bedrijven in de fossiele industrie. Volgens de groep zou het jaarlijks om 17,5 miljard euro gaan, wat niet zozeer als subsidie wordt uitgekeerd maar in de zakken van de bedrijven blijft zitten in de vorm van belastingvoordelen.

Burgemeester van Zanen zegt wegblokkades op deze dag niet te zullen tolereren. De gemeente Den Haag heeft het gras bij het Koekamp (nabij het Centraal Station) voor hen aangewezen als demonstratielocatie, maar XR heeft in het verleden een dergelijke aanwijzing ook naast zich neergelegd. Zij willen vanwege de ‘zichtbaarheid’ uitsluitend op de Utrechtsebaan demonstreren.

In het verleden ging een groep altijd de rijbaan op, en stond een tweede groep er boven, op de Prins Clauslaan, om de groep beneden aan te moedigen. Ook werden er met touwen spullen van boven naar beneden getransporteerd.

Om dat ditmaal onmogelijk te maken heeft de gemeente het stuk weg rondom ‘in de zwarte hekken’ laten zetten.