XR heeft aangekondigd vanaf vandaag elke dag de Utrechtsebaan te gaan blokkeren

112-nieuws
Demonstranten op de A12
Demonstranten op de A12 (Foto: Regio15)

Zaterdag 9 september heeft Extinction Rebellion (XR) opnieuw de Utrechtsebaan geblokkeerd.

Dat is telkens een protest tegen wat zij de ‘subsidies aan de fossiele industrie’ noemen. Dat is niet altijd een subsidie die daadwerkelijk naar de bankrekening van een bedrijf wordt overgemaakt, maar het kan bijvoorbeeld ook een belastingvoordeel zijn wat zo’n bedrijf geniet. XR eist dat deze geldstromen gestopt worden. En om die eis kracht bij te zetten wordt telkens de snelweg geblokkeerd.

Deze blokkade is inmiddels deel van een lange serie. De eerste ‘aflevering’ daarvan was op 6 juli 2022. Waar toen nog een man of 20 aan de blokkade deelnamen, is dat aantal inmiddels gegroeid tot duizenden deelnemers. Dat levert hoofdbrekens voor de politie op, die de weg vrij wil houden maar feitelijk ‘overspoeld’ wordt door de grote aantallen demonstranten. Het enige wat de politie kan doen is proberen de stortvloed te keren met duizenden politie agenten, maar tot nu toe lukt het blokkeren van de weg uiteindelijk altijd.

Daarna probeert de politie meestal de groep weer te verdrijven met waterkanonnen. Maar waar de demonstranten in maart van dit jaar nog onderkoeld raakten door het water, zal de verfrissende straal van het waterkanon nu eerder met gejuich begroet worden. Zolang de waterkanonnen nog niet ingezet worden, is juist de hittestress een probleem voor de mensen die op het asfalt zitten.

Tijdens de eerdere blokkades zijn duizenden demonstranten aangehouden. Maar inmiddels is gebleken dat het Openbaar Ministerie die arrestanten niet meer wil vervolgen, zolang zij maar vreedzaam hebben geprotesteerd. Deze houding leidt tot frustratie bij burgemeester Jan van Zanen en de aanwezige politiemensen. Zij stellen dat de blokkades met opzet ontwrichtend zijn, en dat de grenzen van het demonstratierecht worden overschreden door het blokkeren van zo’n belangrijke verkeersader. Burgemeester van Zanen wil de demonstratie faciliteren, maar dan op het Malieveld (Zaterdag was overigens al in gebruik voor de ‘Tong Tong Fair’), of op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Het zou zonder de blokkade sowieso al druk zijn geweest, rond het Malieveld. Buiten de Tong Tong Fair wordt er veel strandverkeer verwacht i.v.m. het zomerse weer, is het Open Monumentendag, en trekt de ‘Ooievaarsrun’ door de regio . Bovendien is ook de Lozerlaan afgesloten, wat betekent dat strandgangers een alternatief minder hebben om het hete zand te bereiken.

XR heeft aangekondigd vanaf vandaag elke dag de Utrechtsebaan te gaan blokkeren, net zolang tot zij hun zin hebben gekregen. Dat zou betekenen dat er de komende week ook op werkdagen blokkades kunnen zijn.

De politie was vrijdag al druk met de voorbereidingen in verband met een eventuele blokkade van de A12. Zo zijn er vier Duitse waterwerpers aangekomen bij de Yp en zijn er zwarte schermen boven de Utrechtsebaan neergezet.

Bron tekst : www.regio15.nl