Orange the World tegen geweld tegen vrouwen

Algemeen
In 2019 ondernam de Soroptimistclub voor het eerst activiteiten en bevorderde dat o.a. het gemeentehuis en de Sluis in Leidschendam oranje kleurden.
In 2019 ondernam de Soroptimistclub voor het eerst activiteiten en bevorderde dat o.a. het gemeentehuis en de Sluis in Leidschendam oranje kleurden. (Foto: Aangeleverd Soroptimistenclub )

Op woensdag 25 november start de internationale campagne Orange the World tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, die duurt tot 10 december, de dag van de rechten van de mens. Orange the World is een initiatief van de Verenigde Naties, in Nederland in samenwerking met de serviceorganisaties Soroptimist International en Zonta. Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. heeft de gemeente benaderd om mee te doen. Zo zullen in Rijswijk waarnemend burgemeester Verkerk en wethouder Bentvelzen de Orange the World vlag hijsen.

Rijswijk - Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Oranje is ook de kleur van compassie, mededogen en vriendelijkheid. De Soroptimisten dragen de vrouwen en hun gezinnen die getroffen zijn door geweld, een warm hart toe. Zij geloven dat openlijk en met compassie spreken over dit probleem ons helpt om gezamenlijk dit geweld op te lossen.

De boodschap van de campagne dit jaar is: geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. De Soroptimistclub draagt dit ook uit door in de gemeente op diverse plekken flyers te verspreiden met als tekst: Meld geweld en o.a. het telefoonnummer 0800-2000 van Veilig Thuis, met de opgestoken “stop geweld” hand. Landelijk is de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd. En via de petitie: www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/ wordt opgeroepen tot passende hulp voor alle vormen van geweld.

Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, vaak pas nadat al vele geweldsincidenten zijn gebeurd. De campagne wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

In Nederland krijgt bijna de helft van de Nederlandse vrouwen met geweld te maken. Er komen gemiddeld 95.000 meldingen van huiselijk geweld per jaar binnen bij de politie. Er worden in Nederland dagelijks 5 aangiften van verkrachting gedaan, terwijl het gros van de gevallen nooit wordt gemeld. De schatting van het Centrum Seksueel Geweld is dat er ieder jaar 100.000 slachtoffers van seksueel geweld bijkomen in Nederland. Eén op de drie jonge vrouwen krijgt met cybergeweld te maken. Eén op de tien vrouwen wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie op het werk. En jaarlijks worden ongeveer 40 vrouwen in Nederland vermoord door een partner of ex-partner. Reden genoeg om uitgebreid aandacht te besteden aan geweld tegen vrouwen.

Soroptimist International (SI) is een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen. Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. zet zich in 2020-2021 onder andere in voor het lokale project Kans van Interculturele Bevordering Contact & Educatie (IBCE) in Leidschendam en Niños de Guatemala, dat scholen in Guatemala ondersteunt. Er zijn wereldwijd 80.000 Soroptimisten, verdeeld over lokale clubs in 133 landen. SI heeft als niet-gouvernementele organisatie een stem in diverse organen van de Verenigde Naties en in de Raad van Europa.