Huur

Algemeen
Afbeelding
(Foto: RHOBBY)

Column Tim Kersjes

Op donderdag 12 maart, aan het einde van de werkdag, pakte ik mijn laptop in en ging naar huis, met de trein. Het zou de laatste keer zijn, en sinds die tijd werk ik thuis. En dat gaat best prima, en ik ben blijkbaar niet de enige met die ervaring. De arbeidsmarktdeskundologen denken dat meer thuiswerken Het Nieuwe Normaal gaat worden. Nu iedereen noodgedwongen een paar maanden heeft kunnen proefdraaien en blijkt dat niet gans het raderwerk stilvalt, ligt het misschien wel voor de hand dat we vaker thuis gaan werken. Of we dat willen als werknemers, is nog maar de vraag.

Muis van de zaak, maar een bijdrage voor de huur?

Als ik een werkgever was, zou ik het wel weten! De toko draaide best goed door, de collega’s onderhielden prima contact met elkaar en met klanten via Zoom of Skype. Dus waarom nog al die huur betalen voor een enorm duur kantoorpand met al die bureaus erin? Nou vooruit, misschien niet meteen de huur helemaal opzeggen, is ook weer wat drastisch. Maar waarom zou je niet makkelijk uit kunnen met een kantoor dat half zo groot is, met de helft van de werkplekken? Roostertje maken wie er op welke dag naar kantoor komt, en klaar!

Maar dan: met al dat thuiswerken moet je dus een kamer of in ieder geval een goede werkplek inrichten. De meeste bedrijven verstrekken wel spullen (muis van de zaak, misschien zelfs een beeldscherm). Maar wifi, telefoon, elektriciteit? Of versnaperingen voor de inwendige mens? Er zijn wel wat fiscale regelingen waarmee werknemers een tegemoetkoming in de kosten kunnen krijgen maar die zijn best ondoorzichtig en onhandig. Trouwens, wil je echt klagen bij je baas dat je tegenwoordig zelf je koffie moet betalen? Laten we wel wezen, de koffie die je thuis zet, smaakt in ieder geval beter dan die vieze automatenprut van het gemiddelde kantoor. Maar de huur, of de hypotheek?

In Zwitserland maakte een werknemer hier een punt van. Hij deed al zijn werk vanuit huis en vond daarom dat zijn baas mee moest betalen aan de huur. Die weigerde, een rechtszaak volgde en de werknemer kreeg gelijk: de werkgever moet 150 Zwitserse frank per maand vergoeden als aandeel in de huur. De zaak speelde vlak voor de coronacrisis, maar ik kan me indenken dat er genoeg werknemers zijn die mogelijkheden zien. Zeker als werkgevers vaker gaan verwachten dat er thuis gewerkt gaat worden. Hoewel, het lijkt me ook niet helemaal zaligmakend. In Rijswijk, met name in de Plaspoelpolder, staan genoeg kantoorpanden leeg, en ik vraag me af of nog meer leegstand verstandig is. Aan de andere kant: misschien kunnen die panden omgebouwd worden tot woningen? Of misschien kan de gemeente een mooie besparing doorvoeren door de huur van het stadhuis op te zeggen (minus de publieksbalies) en de rest van de ambtenaren thuis te laten werken? Die gemeenteraadsvergaderingen kunnen best via de webcam.

Ik ga in ieder geval even kijken of ik mijn baas kan overtuigen van het meebetalen aan mijn hypotheek.