Afbeelding
(Foto: RHOBBY)

Huur

11 jun, 10:38 Algemeen

Column Tim Kersjes

Op donderdag 12 maart, aan het einde van de werkdag, pakte ik mijn laptop in en ging naar huis, met de trein. Het zou de laatste keer zijn, en sinds die tijd werk ik thuis. En dat gaat best prima, en ik ben blijkbaar niet de enige met die ervaring. De arbeidsmarktdeskundologen denken dat meer thuiswerken Het Nieuwe Normaal gaat worden. Nu iedereen noodgedwongen een paar maanden heeft kunnen proefdraaien en blijkt dat niet gans het raderwerk stilvalt, ligt het misschien wel voor de hand dat we vaker thuis gaan werken. Of we dat willen als werknemers, is nog maar de vraag.

Muis van de zaak, maar een bijdrage voor de huur?

Als ik een werkgever was, zou ik het wel weten! De toko draaide best goed door, de collega’s onderhielden prima contact met elkaar en met klanten via Zoom of Skype. Dus waarom nog al die huur betalen voor een enorm duur kantoorpand met al die bureaus erin? Nou vooruit, misschien niet meteen de huur helemaal opzeggen, is ook weer wat drastisch. Maar waarom zou je niet makkelijk uit kunnen met een kantoor dat half zo groot is, met de helft van de werkplekken? Roostertje maken wie er op welke dag naar kantoor komt, en klaar!

Maar dan: met al dat thuiswerken moet je dus een kamer of in ieder geval een goede werkplek inrichten. De meeste bedrijven verstrekken wel spullen (muis van de zaak, misschien zelfs een beeldscherm). Maar wifi, telefoon, elektriciteit? Of versnaperingen voor de inwendige mens? Er zijn wel wat fiscale regelingen waarmee werknemers een tegemoetkoming in de kosten kunnen krijgen maar die zijn best ondoorzichtig en onhandig. Trouwens, wil je echt klagen bij je baas dat je tegenwoordig zelf je koffie moet betalen? Laten we wel wezen, de koffie die je thuis zet, smaakt in ieder geval beter dan die vieze automatenprut van het gemiddelde kantoor. Maar de huur, of de hypotheek?

In Zwitserland maakte een werknemer hier een punt van. Hij deed al zijn werk vanuit huis en vond daarom dat zijn baas mee moest betalen aan de huur. Die weigerde, een rechtszaak volgde en de werknemer kreeg gelijk: de werkgever moet 150 Zwitserse frank per maand vergoeden als aandeel in de huur. De zaak speelde vlak voor de coronacrisis, maar ik kan me indenken dat er genoeg werknemers zijn die mogelijkheden zien. Zeker als werkgevers vaker gaan verwachten dat er thuis gewerkt gaat worden. Hoewel, het lijkt me ook niet helemaal zaligmakend. In Rijswijk, met name in de Plaspoelpolder, staan genoeg kantoorpanden leeg, en ik vraag me af of nog meer leegstand verstandig is. Aan de andere kant: misschien kunnen die panden omgebouwd worden tot woningen? Of misschien kan de gemeente een mooie besparing doorvoeren door de huur van het stadhuis op te zeggen (minus de publieksbalies) en de rest van de ambtenaren thuis te laten werken? Die gemeenteraadsvergaderingen kunnen best via de webcam.

Ik ga in ieder geval even kijken of ik mijn baas kan overtuigen van het meebetalen aan mijn hypotheek.

Afbeelding
Staking HTM 2 juni ook in Rijswijk Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Proef rond Ypenburg voor minder files op A4 richting Rotterdam Algemeen gisteren
Afbeelding
Pluk de dag bij Pompidou met heerlijk verse bloemen Bedrijf in Beeld gisteren
Afbeelding
Vrolijke opening Sollicitatiezaak op 12 mei Algemeen 18 mei, 10:50
Afbeelding
Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark Algemeen 18 mei, 10:31
Afbeelding
Wateringse braderie op zaterdag 4 juni Uit 18 mei, 09:18
Afbeelding
Einde leegstand deel Bogaard in zicht Algemeen 17 mei, 17:30
Afbeelding
Gemeente komt met statement over incident met injectienaald in Julianapark Algemeen 17 mei, 16:58
Afbeelding
Het bloeiende verenigingsleven in Rijswijk (3): Badmintonclub Randstad Algemeen 17 mei, 14:05
Afbeelding
Waarom Rijswijk juist vandaag de regenboogvlag hijst Algemeen 17 mei, 11:06
Afbeelding
Een kijkje bij het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk Zorg 16 mei, 19:00
Afbeelding
Gemeente Rijswijk sluit growshop Cort van der Lindenstraat Politie 16 mei, 15:15
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.