Iedereen houdt keurig afstand op de Rijswijkse Markt
Iedereen houdt keurig afstand op de Rijswijkse Markt (Foto: Frans Limbertie)

De mensen van de Rijswijkse Markt

11 jun, 14:40 Algemeen

“Met de drukte valt het nog wel mee”

Frans Limbertie

De markt in Rijswijk is nooit helemaal gesloten geweest tijdens de coronacrisis. Wel werd er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de food en de non-food sector, waarbij de laatste een tijdelijk verbod kreeg om te staan. Stapje voor stapje wordt dit teruggedraaid en is het de bedoeling dat binnen afzienbare tijd de markt op volle toeren gaat draaien.

Rijswijk - Omdat ook andere markten elders in het land genoodzaakt waren om deze maatregelen te nemen, was dit wel een hele bittere pil voor de non-food ondernemers. Burgemeester Michel Bezuijen vond dat er serieus gekeken moest worden naar wat er wel en wat er niet kan op de markt en werkte samen met de marktkooplieden aan een goede oplossing om langzaamaan weer wat meer kramen toe te staan. Echter wel met de veilige regels in acht nemend. Op deze zaterdagmorgen gaan we een kijkje nemen om te zien of dit wel goed loopt. We spotten twee boa’s, druk besproken de afgelopen weken, die goed opletten of alles in goede banen loopt. Voorlopig hoeven ze nog niet op te treden, de anderhalve meter lijkt te worden gewaarborgd. Mevrouw Karels woont om de hoek in het Haagse Laakkwartier. Ze heeft zojuist cashewnoten en zoete pinda’s gekocht bij de Notenkoning. “Die haal ik daar elke week. Heerlijk,” zegt ze. Ze is blij dat er weer wat meer kramen staan. “Het werd toch een beetje een lege boel. Ze probeert zich strikt aan de regels te houden. “Hier gaat het ook wel goed vind ik. In ieder geval beter dan bij de supermarkt. Daar loopt iedereen maar een beetje door elkaar heen. In de buitenlucht voel ik me sowieso toch een stuk veiliger.” De sympathieke Nico Heijker en zijn vrouw zijn terug met hun DierenDingen kraam. “Drie weken geleden zijn we weer geopend,” vertelt hij. “Ik heb de afgelopen tijd een hoop geleerd over de gemeentepolitiek. Laat ik het erop houden dat ik blij ben dat het nu gelukkig positief voor ons is uitgevallen. We krijgen veel mooie steunbetuigingen en zien blije klanten. Reden te meer om er de aankomende tijd weer vol tegenaan te gaan.” Wanneer we een stuk verder lopen zien we dat zelfs het Tollensplein nu is uitgebreid met een grote bloemenkraam. Er is duidelijk aangegeven met linten en bordjes hoe je moet lopen. We treffen er de bekende Rijswijker Hans Paping, die maar al te blij is met dit initiatief. “Jarenlang heb ik geprobeerd om de politiek warm te maken het Tollensplein wat meer bij Oud Rijswijk te betrekken. Een eerste stap lijkt nu gezet. En misschien wel door deze coronacrisis, wie weet. Je kunt hier zoveel mooie dingen mee doen: een belevingsplein maken voor kinderen, en wat denk je van een jazzconcert? Goed voor de dynamiek en reuring in dit gebied. En nog beter voor de middenstand, want die hebben onze steun nu hard nodig.” Een Frans georiënteerd dorpspleintje met terrasjes en uitzicht op de oudste kerk van de regio, Hans droomt er al jaren van. “Ik heb het masterplan al klaarliggen. Ze mogen me bellen. Dan gaan we subiet aan de gang.”

Afbeelding
Staking HTM 2 juni ook in Rijswijk Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Proef rond Ypenburg voor minder files op A4 richting Rotterdam Algemeen gisteren
Afbeelding
Pluk de dag bij Pompidou met heerlijk verse bloemen Bedrijf in Beeld gisteren
Afbeelding
Vrolijke opening Sollicitatiezaak op 12 mei Algemeen 18 mei, 10:50
Afbeelding
Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark Algemeen 18 mei, 10:31
Afbeelding
Wateringse braderie op zaterdag 4 juni Uit 18 mei, 09:18
Afbeelding
Einde leegstand deel Bogaard in zicht Algemeen 17 mei, 17:30
Afbeelding
Gemeente komt met statement over incident met injectienaald in Julianapark Algemeen 17 mei, 16:58
Afbeelding
Het bloeiende verenigingsleven in Rijswijk (3): Badmintonclub Randstad Algemeen 17 mei, 14:05
Afbeelding
Waarom Rijswijk juist vandaag de regenboogvlag hijst Algemeen 17 mei, 11:06
Afbeelding
Een kijkje bij het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk Zorg 16 mei, 19:00
Afbeelding
Gemeente Rijswijk sluit growshop Cort van der Lindenstraat Politie 16 mei, 15:15
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.