De Natuurtuin blikt terug met de ‘Winter Open Dag’

Algemeen

De Natuurtuin organiseert op zondag 20 januari weer “De Winterse Open Dag.’ De bijenstand en de blokhut in de Natuurtuin in het Wilhelminapark Rijswijk zijn geopend van 12.30 tot 17 uur.

Rijswijk - Van 13.00 tot 13.45 uur blikt De Natuurtuin terug op het afgelopen jaar. In het voorjaar van 2018 is er grootscheeps onderhoud gepleegd. Een hechte groep vrijwilligers onderhoudt voortaan, in goede samenwerking met de gemeente Rijswijk, de tuin en het omliggende terrein. Dat de natuur veerkrachtig is en snel kan herstellen is het beste te zien aan de hand van het verslag van de vlindergroep. Direct na het onderhoud is de organisatie begonnen met het monitoren van nachtvlinders (nulmeting). Het resultaat van een jaar lang inventariseren kunt u lezen in de KNNV website: www.knnv.nl/afdeling-den-haag/publicaties.


Een vast onderdeel van de open dagen is een wandeling door de Natuurtuin. Dit keer op de nieuwe paden die in het najaar zijn aangelegd met een mengsel van leem en fijn grind. De paden zijn gelijkmatig, droog, en meanderen door de hele tuin. U kunt gerust met mooie zondagse schoenen aan doen voor de wandeling. Er zal in kleine groepen worden gelopen, onder leiding van verschillende begeleiders. In de winter kunt u de silhouetten van de bomen, de vormen van hun takken en knoppen en andere bijzonderheden goed zien. De wandeling duurt van 14.00 tot 14.45 uur.

Van 15.00 tot 15.45 wordt er speciale aandacht aan de bijenstand besteed. De nieuwe bijenstand is tijdens de afgelopen Oogstdag in oktober feestelijk geopend door mevrouw Borsboom, wethouder Duurzaamheid, ten overstaan van een groot enthousiast publiek. Het is een ruime kas inclusief opslag en, als primeur in Nederland, met zonnepanelen op het dak! Op deze manier wordt er voorzien in het energieverbruik van de blokhut. Er zijn nieuwe bijenkasten met glazen dekplanken aangeschaft. Hierdoor is het goed te zien dat bijen, in tegenstelling tot wespen, geen winterslaap houden, maar de winter doorbrengen door tegen elkaar aan te kruipen in een trosvorm rond de honingvoorraad, met in het midden de koningin.