Opening Europees Octrooibureau

Algemeen
Koning Willem-Alexander tekent, terwijl EPO President Benoît Battistelli trots toekijkt. Foto: Frank van Beek namens de European Patent Office
Koning Willem-Alexander tekent, terwijl EPO President Benoît Battistelli trots toekijkt. Foto: Frank van Beek namens de European Patent Office (Foto: Frank van Beek for the European Patent Office)

In de aanwezigheid van Koning Willem-Alexander werd afgelopen week het nieuwe hoofdgebouw van het Europees Octrooibureau (EPO) in Rijswijk geopend. Dit gebeurde tijdens een ceremonie onder leiding van de president van het EPO, Benoît Battistelli. Het nieuwe gebouw in de Plaspoelpolder vervangt de huidige toren die in 1973 werd gebouwd.

Rijswijk - De openingsceremonie op woensdag 27 juni werd bijgewoond door ongeveer 350 gasten uit binnen- en buitenland, waaronder leden van de diplomatieke dienst, de 38 lidstaten van het EPO, internationale instellingen en hooggeplaatste vertegenwoordigers van lokale en nationale instellingen en autoriteiten. In een symbolische handeling ter opening van het pand tekende Koning Willem-Alexander het gouden gastenboek van het EPO.

Het opvallende pand in de Plaspoelpolder werd ontworpen door architecten Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten. Het nieuwe gebouw is de grootste investering die EPO in zijn 40-jarig bestaan in Nederland heeft gedaan. EPO-president Benoît Battistelli vertelt trots: “Dit buitengewone gebouw biedt een milieuvriendelijke en duurzame werkplek voor ons personeel hier.” Het nieuwe pand vormt onderdeel van het moderniseringsbeleid van het EPO. “Wij zijn ervan overtuigd dat het nieuwe kantoor ook een voorbode is van een nieuw tijdperk, voor onze medewerkers in Nederland en voor de gebruikers van het Europese octrooisysteem.”

Het nieuwe gebouw vervangt de huidige toren, die de werkplek was van de meeste medewerkers van EPO in Rijswijk en van de voorganger van EPO, het internationale octrooibureau. Met een hoogte van 107 meter, een lengte van 156 meter en een breedte van 24,7 meter is de creatie van Jean Nouvel and Diederik Dam opvallend en transparant, met een voorgevel die de lucht weerspiegelt en overgaat in het Nederlandse landschap. “Het is een gebouw dat werd gecreëerd vanuit een gezamenlijke visie op innovatie,” vertelt architect Jean Nouvel. Het gebouw heeft dan ook speciale kenmerken: er is een voorgevel van dubbel glas die een essentieel onderdeel vormt van het klimaatconcept en waarin hangende tuinen 300 verschillende soorten planten bevatten. Een groot aantal zonnepanelen op de daktuin leveren hernieuwbare elektriciteit voor de netvoeding en de energie kan door het hele gebouw heen worden gebruikt. Architect Diederik Dam voegt toe: “Ons streven was om moderne architectuur en milieuvriendelijke duurzaamheid te combineren. Vier jaar nadat we de eerste steen hebben gelegd, is het voor mij een eer om dit gebouw werkelijkheid te zien worden.”

Octrooibescherming

Het EPO verleent octrooien aan uitvinders, onderzoeken en bedrijven. Door middel van één patentaanvraag kunnen zij patentbescherming krijgen in maximaal 44 aangesloten landen, dat wil zeggen een markt van zo’n 700 miljoen mensen. In de afgelopen tien jaar is in heel Europa zowel de vraag naar octrooibescherming als de vraag naar de diensten van EPO sterk toegenomen. Daarom heeft EPO besloten haar gebouwen te moderniseren. In München staat hoofdkantoor van EPO en er zijn kantoren in Berlijn, Brussel, Rijswijk en Wenen.

Het nieuwe gebouw in Rijswijk biedt ruimte aan ongeveer 2.000 medewerkers en is uitgerust met de noodzakelijke voorzieningen voor de technische infrastructuur van het Europese octrooiproces. De mensen die profiteren van deze nieuwe structuur zijn onder andere uitvinders en hun wettelijke vertegenwoordigers/octrooigemachtigden die de mondelinge behandeling van EPO over het onderzoek van hun octrooiaanvragen bijwonen. Gemiddeld worden per jaar ongeveer 3.000 van dergelijke zittingen gehouden.

Foto: Frank van Beek namens European Patent Office
Het Europees Octrooibureau. Foto: Ossip van Duivenbode