Afbeelding
(Foto: )

‘Koffiemaken is echt een specialiteit’

Algemeen

“Koffie maken is echt een specialiteit, dat heb ik in die vijf jaar wel geleerd”, zegt hij vol overtuiging. Chris mag zich tegenwoordig officieel Barista noemen. Hij weet precies welk proces een koffieboon doorloopt voordat die bij ons in het kopje terecht komt. Hoe krijg je goede smaakvolle koffie? “Goede apparatuur, verse ingrediënten en precies weten hoe alles werkt, dat maakt het verschil”, zegt Chris. “Vooral het praktisch oefenen met de espresso’s, het aanstampen van de koffie, doorlooptijd en melk goed opschuimen, dat is het hele kunstje.”
Toen Chris een paar jaar geleden door een reorganisatie zijn baan bij het Productschap Zuivel verloor, ging hij niet bij de pakken neerzitten. Integendeel, hij ging de boer op en volgde zijn hart. Zelf ondernemen had hem altijd al getrokken. Ondanks het feit dat hij toen al ruim de vijftig was gepasseerd, belette hem dat niet om de uitdaging aan te gaan: voor zichzelf beginnen. Maar waarin? Totdat hij op een franchisebeurs, waar allerlei bedrijven stonden, in aanraking kwam met iets wat hem wel beviel: een eigen mobiele koffiebar franchisen! Dat leek hem wel wat. En bovendien, hij was toch altijd een beetje een koffieleut geweest. Chris meldde zich aan, liep een tijdje mee en begon met de interne opleiding. Daarna een theorie- en praktijk examen bij Cocoon Coffee in Nijmegen. Nu runt hij zijn Kaldi mobiel met het grootste plezier alsof hij nooit iets anders heeft gedaan: een rijdende winkel vanuit huis bestieren: “Het was best wel een grote stap, maar ik heb er geen dag spijt van. Ik maak van alles mee en kom dagelijks een heleboel leuke mensen tegen. Weet je, geen dag is hetzelfde, en dat maakt dit werk zo prettig.”
Op het moment dat ik Chris bezoek, staat hij met zijn mobiele espressobar van Kaldi in het voormalige Motorhuis Veursestraatweg in Leidschendam, waar twee Rijswijkse ondernemers een kringloopwinkel zijn begonnen en Chris hebben uitgenodigd om voor de koffie te zorgen. Chris vertelt: “Kaldi koffie werd zeventien jaar geleden opgericht door twee vrienden. Het is een echt Nederlands koffiemerk. Ze hebben o.a. een winkel in Den Haag en eentje in Delft. Ik run hier met mijn Kaldi mobiel het werkgebied in de regio, die zich uitstrekt van het Westland tot Wassenaar en Zoetermeer. En Rijswijk uiteraard. Soms ook wel eens daarbuiten.” Zoals Chris al eerder vertelde, maakt hij bijzondere dingen mee. Zo stond hij afgelopen zomer met zijn koffiestand twee dagen in Amsterdam op de set van de Amerikaanse film ‘A Hitman’s Bodyguard’, met sterren als Selma Hayek, Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds. Vooral die laatste vond Chris een aardige en normale vent. “Totaal geen sterallures. Hij vond mijn koffie natuurlijk erg lekker”, lacht hij. “Ik kijk uit naar de film. Komt volgens mij deze zomer in de bioscoop. Het kan zijn dat je mij met mijn kar in de film ziet, maar ze kunnen me er voor hetzelfde geld op de montagetafel ook uitgeknipt hebben. Het was in ieder geval een mooie belevenis.” Voor mei staat een uitstapje naar het buitenland gepland voor Chris met zijn Kaldi Mobiel, de zogenaamde Tulpenrally. “Dat is een pleziertocht voor oldtimers die wordt gesponsord door Autovisie. Het start op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk en de finish is in Noordwijk. Dat zijn mega drukke dagen, maar goed voor de handel.”

Afbeelding
Morgen opent dit populaire restaurant in de Bogaard weer haar deuren Uitgaan 9 aug, 11:50
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:32
Afbeelding
Sloop deel Rijswijks station dreigt Algemeen 9 aug, 08:53
Afbeelding
Bezorgscooter botst tegen auto op Vaillantlaan in Den Haag Algemeen 9 aug, 06:56
Afbeelding
Vaccinatiepercentages in Rijswijk verschillen per wijk Algemeen 9 aug, 06:52
Afbeelding
Gevonden stepje Van Vredenburchweg: zoektocht politie en brandweer levert niets op Politie 8 aug, 21:26
Afbeelding
Meest gestreamde Nederlandse artiest komt ook naar Rijswijks Strandwalfestival Cultuur 8 aug, 16:54
Afbeelding
32% minder hypotheekaanvragen voor aankoop woning Algemeen 8 aug, 14:46
Afbeelding
Geprikte peuter slechts topje ijsberg: ‘Rijswijks groen vol drugsafval en bierblikken’ Politiek 8 aug, 13:45
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 8 aug, 13:05
Afbeelding
Om deze reden is er dit najaar geen kermis in Rijswijk Cultuur 8 aug, 12:01
Afbeelding
GO Sharing gestart met elektrische deelfietsen in Rijswijk Ingezonden 8 aug, 08:54
Afbeelding
Burgemeester op bezoek bij jubilerend echtpaar Algemeen 5 aug, 13:31