Afbeelding
(Foto: )

Kansen in arbeidsmarktregio Haaglanden liggen voor het oprapen

Algemeen

In Nederland zijn er volop kansen op de arbeidsmarkt. Ook in de arbeidsmarktregio Haaglanden zijn er kansen. Er is sprake van krapte op de regionale arbeidsmarkt. Net als in heel Nederland is het aantal vacatures in Haaglanden tot een record aantal gestegen.

De economie trekt weer aan en werkgevers zijn op zoek naar werknemers. Er zijn dus volop kansen voor werkzoekenden. Dit blijkt uit de nieuwste editie van Regio in Beeld Haaglanden, die UWV vorige week publiceerde.

Patricia Ladan, Rayonmanager van UWV in Haaglanden, wil graag met alle samenwerkingspartners naar een ontwikkelende regio. ‘Samen kansen pakken, werkgevers ?n werkzoekenden verleiden anders te kijken naar werk en continu samen onderzoeken, samenwerken en samen vormgeven aan hoe wij Haaglanden verder kunnen ontwikkelen als het gaat over de vraagstukken op de arbeidsmarkt”.

Krape arbeidsmarkt Haaglanden

In Haaglanden is er momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Na een voorzichtig herstel in het 1e kwartaal van het jaar, trok de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder aan. Een verdere daling van het aantal werkzoekenden en de stijging van het aantal vacatures zorgde ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar sterk opliep.

Het aantal openstaande vacatures in Haaglanden steeg ten opzichte van een jaar geleden met 50% tot 14.700. Dit is 3% meer dan in het tweede kwartaal 2019. Doordat steeds meer mensen werk vinden, neemt het aantal WW-uitkeringen in 2021 af. UWV verstrekte in Haaglanden eind vorig jaar 13.267 lopende WW-uitkeringen, eind september 2021 waren dat er 9.275. Dat is 30% minder in negen maanden tijd. Sterke dalingen van de WW-uitkeringen deden zich in die periode onder meer voor bij dienstverlenende beroepen, technische beroepen, ICT-beroepen en transport & logistiek beroepen. Hieronder de ontwikkeling van vacatures en werkzoekenden van de afglopen drie jaar.

Aantrekkelijke werkgevers

Veel werkgevers hebben grote moeite om personeel te vinden. Met de notitie Personeelstekorten aanpakken reikt UWV 27 mogelijke oplossingen voor personeelstekorten aan. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie UWV:

‘Werkgevers kunnen dan bijvoorbeeld nieuw talent aanboren door huidige werknemers bij of om te scholen, maar ook het werk anders inrichten, door te schuiven in de taken of de administratieve belasting te verlichten. Daarnaast dient een werkgever naar binnen ?n naar buiten aan te tonen dat hij een aantrekkelijke werkgever is die goed voor zijn mensen zorgt.’

WerkgeversServicepunt Haaglanden

In Haaglanden werken gemeenten en UWV samen in het WerkgeversServicepunt WSP Haaglanden. Het werkgeversservicepunt is strategisch partner van ondernemers en een gids op de complexe arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen er terecht voor matching van werkzoekenden met vacatures en oplossingen voor personele vraagstukken om zo hun bedrijfsdoelen te bereiken.

Krapte biedt kansen

De krapte in Haaglanden zit vooral in de sectoren bouw, techniek, transport, ICT, onderwijs en zorg. De beroepen in deze sectoren, zoals werkvoorbereider, monteurs, vrachtwagenchauffeur, ICT-servicedeskmedewerker, leerkracht basisonderwijs, pedagogisch medewerker kinderopvang en verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) zijn kansrijk en bieden mogelijkheden voor werkzoekenden en werkenden die een nieuwe stap willen maken. UWV ondersteunt hierbij met online en persoonlijke dienstverlening.

Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
€ 663.000 voor renovatie station Rijswijk Algemeen 11 aug, 21:14
Afbeelding
Zorg je onbetaald voor iemand en woon je in Rijswijk? Dan kom je misschien in aanmerking voor een extraatje Algemeen 11 aug, 19:45
Afbeelding
15-jarige jongen zwaar mishandeld in Rijswijk: politie zoekt getuigen Politie 11 aug, 15:06
Afbeelding
Vervoersdienst Welzijn Rijswijk komt definitief niet meer terug Algemeen 11 aug, 14:25
Afbeelding
4 puppy’s gedumpt en opgevangen in Rijswijk: dierenpolitie onderzoekt de zaak Algemeen 11 aug, 11:48
Afbeelding
Makkelijk een hobbywebsite maken met Divi Partnerbijdrage 11 aug, 10:44
Afbeelding
Commissie adviseert alternatieven te onderzoeken voor warmteleiding Rijswijk-Leiden Algemeen 10 aug, 22:19
Afbeelding
Sionsfeest RijswijkBuiten 19 en 20 augustus: Westlandse tradities in een Rijswijkse sfeer Algemeen 10 aug, 16:12
Afbeelding
Neycko lanceert stijlvolle herencollectie van travel stof Partnerbijdrage 10 aug, 13:45
Afbeelding
Ondanks coronaperiode en personeelstekort houdt Rijswijkse horeca nog steeds hoofd boven water Algemeen 10 aug, 13:36
Afbeelding
Muziek in de Herenstraat: volgende week feestelijke opening Muziekschool Rijswijk Cultuur 10 aug, 07:30
Afbeelding
Minder mobiele ouderen tussen wal en schip in Rijswijk: dit wil CDA daaraan doen Politiek 9 aug, 17:50