Afbeelding
(Foto: Frank Jansen)

Zeshonderd woningen in het nieuwe Havenkwartier Rijswijk

9 dec, 15:45 Algemeen

Het grote leegstaande kantoor aan de Burgemeester Elsenlaan 329 maakt plaats voor nieuwe woningen en bedrijven. Vandaag ondertekende wethouder Ruimtelijke en Economisch Ontwikkeling, Armand van de Laar samen met Michel Zaadhof, algemeen directeur NU Projectontwikkeling, de intentieovereenkomst (IOK) inzake de nieuwbouwontwikkeling UrbanParks in het nieuwe Havenkwartier van Rijswijk.

Het Havenkwartier wordt getransformeerd naar een nieuwe duurzame stadswijk. Als het aan de ontwikkelaars en gemeente Rijswijk ligt dan wordt dit gebied een nieuwe hotspot van de regio Haaglanden. Op nog geen 15 minuten afstand van de Haagse binnenstad (sneltram 17 stopt voor de deur) en nabij station Rijswijk en Bogaard Stadscentrum, verandert dit deel van het bedrijventerrein Plaspoelpolder in een moderne, creatieve en aantrekkelijke nieuwe stadswijk met nautische kwaliteiten. Hier kan men straks, rond een aantrekkelijke stadshaven, wonen, werken en recre?ren in een hippe omgeving met alle voorzieningen zoals gezellige horeca, een sportschool en een buurtsuper binnen handbereik.

Coproductie

Verantwoordelijk wethouder voor het Havengebied, Armand van de Laar zegt hierover: ‘Door hier woningen te bouwen, de openbare inrichting sterk te verbeteren en het gebied met bijvoorbeeld meer horeca aantrekkelijker te maken, willen we verder koers zetten met het waarmaken van onze ambities. Want het Havenkwartier moet een plek worden waar mensen graag komen werken en fijn kunnen wonen en die toekomstbestendig is. En daar gaat de realisatie van UrbanParks zeker aan bijdragen.’

In het Ontwikkelkader Havenkwartier, dat op 2 maart jl. door de gemeenteraad is goedgekeurd, staat hoe de verschillende opgaven: wonen, bedrijvigheid, natuur en verkeer in het nieuwe Havenkwartier een plek kunnen krijgen. UrbanParks van NU Projectontwikkeling is hiervan een uitwerking.

Michel Zaadhof is zeer tevreden over de samenwerking met de gemeente Rijswijk: ‘Het project is echt een coproductie geworden van de ontwikkelaar en de gemeente. Er is ontzettend veel werk verzet door de ambtenaren. Het college en de gemeenteraad hebben veel ambities voor het Havenkwartier. Daar is een lange termijnvisie en doorzettingsvermogen voor nodig. Vanaf het begin hebben wij veel steun voor onze plannen ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat het Havenkwartier een heel aantrekkelijke stadswijk gaat worden”.

NU heeft een veelzijdig woonprogramma voor een brede doelgroep ontwikkeld. UrbanParks bestaat uit een divers programma met vooral betaalbare- en middeldure woningen vari?rend van ??nkamerappartementen tot ruime vierkamerappartementen. De kleinere woningen zijn ontwikkeld voor de zgn. ‘young professionals’ en de starters op de woningmarkt die niet (meer) in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Het woningprogramma met relatief veel middeldure woningen sluit goed aan bij de doelstelling van het college van B&W om meer middeldure woningen in Rijswijk te realiseren. Deze woningen zijn vooral geschikt voor ‘doorstromers’ en mensen met een ‘middeninkomen’ zoals werknemers uit de zorg, het onderwijs en de politie. In totaal zullen er met UrbanParks ca. 600 woningen aan de stad worden toegevoegd. Het project bestaat daarnaast uit ca. 4.400 m2 nieuwe bedrijfsruimten en voorzieningen.

Natuurinclusief

Het ontwerp bestaat uit een robuuste stedelijke laag met een hoge plint. Boven op de stedelijke laag worden vijf bijzondere ‘groene’ appartementengebouwen ontworpen. De hoogten van de gebouwen vari?ren van ca. 30 tot 50 meter. E?n hoogteaccent zal ca. 70 meter hoog worden. De ontwikkelaar heeft veel aandacht besteed aan de biodiversiteit binnen het plan. Door de toepassing van specifieke landschapsinrichting en beplanting wordt de flora en fauna versterkt. Het gebouw en de omgeving worden klimaatadaptief ontworpen. Dit betekent dat overvloedig regenwater wordt gebufferd zodat het gedoseerd kan afvloeien of kan worden hergebruikt.

Alle appartementen worden gasloos en energiezuinig ontworpen. Er komen veel gemeenschappelijke buitenruimten. UrbanParks is zo ontworpen dat ontmoeting en contact met buren wordt gestimuleerd. De stoere en robuuste gebouwen worden straks verbonden door aantrekkelijke collectieve parkjes en daktuinen. Zelfs groente verbouwen in de gemeenschappelijke stadstuin is mogelijk!

In de plinten van de gebouwen komen aantrekkelijke voorzieningen, zoals een kleine supermarkt voor de dagelijkse boodschappen, leuke horeca en overige voorzieningen. Deze plinten bieden straks volop ruimte voor interessante ‘startups’ en creatieve (tech)bedrijfjes met leuke werkplekken. Hier ontmoeten en inspireren jonge ondernemers elkaar.

Parkeren voor bewoners en bezoekers zal zo veel mogelijk op het eigen terrein worden opgelost in een volledige ondergrondse parkeergarage. Daarnaast staat er straks een handig en duurzaam mobiliteitsconcept met deelauto’s en -scooters tot de beschikking van de nieuwe bewoners.

Het voorlopig schetsontwerp van UrbanParks is afkomstig van Kampman Architecten uit Den Haag. De parken op en rondom UrbanParks zijn naar een ontwerp van Flux Landscape Architecten. Kampman Architecten heeft eerder in opdracht van NU Projectontwikkeling ook het nieuwbouwproject Caland Dock ontworpen in de Laakhavens van Den Haag. Met dit project heeft NU de Haagse Woonprijs 2020 gewonnen.

Participatie omwonenden

Met de ondertekening van de IOK is een belangrijke stap gezet. De komende periode zal er voor de omwonenden en andere belanghebbenden een participatieproces worden opgestart. De verkregen input vanuit de participatie zal worden meegenomen in de verdere uitwerking van UrbanParks. Komend half jaar zal de bestemmingsplanwijziging worden voorbereid en worden doorlopen. Het streven is om eind 2022 de vergunning te ontvangen zodat begin 2023 gestart kan worden met de bouw van UrbanParks. De verwachte oplevering zal dan begin 2025 zijn.

Afbeelding
Staking HTM 2 juni ook in Rijswijk Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Proef rond Ypenburg voor minder files op A4 richting Rotterdam Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Pluk de dag bij Pompidou met heerlijk verse bloemen Bedrijf in Beeld 23 uur geleden
Afbeelding
Vrolijke opening Sollicitatiezaak op 12 mei Algemeen 18 mei, 10:50
Afbeelding
Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark Algemeen 18 mei, 10:31
Afbeelding
Wateringse braderie op zaterdag 4 juni Uit 18 mei, 09:18
Afbeelding
Einde leegstand deel Bogaard in zicht Algemeen 17 mei, 17:30
Afbeelding
Gemeente komt met statement over incident met injectienaald in Julianapark Algemeen 17 mei, 16:58
Afbeelding
Het bloeiende verenigingsleven in Rijswijk (3): Badmintonclub Randstad Algemeen 17 mei, 14:05
Afbeelding
Waarom Rijswijk juist vandaag de regenboogvlag hijst Algemeen 17 mei, 11:06
Afbeelding
Een kijkje bij het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk Zorg 16 mei, 19:00
Afbeelding
Gemeente Rijswijk sluit growshop Cort van der Lindenstraat Politie 16 mei, 15:15
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.