Vrolijke heropening Rijswijkse scholen

Algemeen
Directeur Saskia Zaat (midden) van basisschool De Piramide brengt met twee kleuterjuffen een toost uit op het nieuwe jaar
Directeur Saskia Zaat (midden) van basisschool De Piramide brengt met twee kleuterjuffen een toost uit op het nieuwe jaar (Foto: Saskia Zaat)

Maandag 10 januari zijn de basisscholen weer opengegaan. Ook in Rijswijk. Een rondvraag langs meerdere Rijswijkse scholen maakt duidelijk wat de scholen, de kinderen en hun ouders hiervan vinden: “Het is zó belangrijk dat de scholen vanaf nu openblijven.”

Door Debbie van Eijk

Het was gedurende enkele weken even spannend, maar op 3 januari werd bekendgemaakt dat de basisscholen en middelbare scholen in Nederland weer open mochten na de kerstvakantie. “Goed nieuws,” was het eerste dat schoolleider Robert Stewart van OBS Nicolaas Beets dacht. “Ik was heel blij. Kinderen moeten gewoon naar school gaan. Dat is beter voor hun sociale contacten. Kinderen horen op school, niet opgesloten in huis.”
Directeur Frédy Beekkerk van Ruth van de Mariaschool merkte het enthousiasme van ouders vooral aan de vele likes op het online communicatieplatform Social Schools.

Kinderchampagne

Ook directeur Saskia Zaat-Holtkamp van De Piramide is een groot voorstander van de heropening. “Voor ieder kind is het beter als hij of zij naar school komt. Om die reden zijn wij ook ruimhartig geweest met de noodopvang. Wel merkten we dat veel mensen die hun kinderen in eerste instantie hadden aangemeld, zich weer terugtrokken omdat ze toch een alternatief hadden gevonden. De ouders op onze school zijn voorzichtig. Bij een besmetting houden ze hun kinderen al snel thuis.”
Op maandag 10 januari waren er veel blije gezichten op school. “We hebben met de kinderen met kinderchampagne gezellig geproost op het nieuwe jaar.”

Coronamaatregelen

Waar Saskia in het bijzonder blij mee is, is de vervroegde booster die zij en haar collega’s dankzij de Laurentiusstichting, waar vier Rijswijkse basisscholen onder vallen, al vóór de kerstvakantie hebben gekregen. “Dat was echt top van ons bestuur!” Dankzij die booster, en omdat de Piramide gevestigd is in een vrij nieuw gebouw met goede ventilatiemogelijkheden, verwacht zij dat het aantal besmettingen na de heropening op hun school niet de pan uit zal rijzen. “Dat was vóór de sluiting ook al niet het geval.”
Schoolleider Robert Stewart gelooft dat de mondkapjes vanaf groep 6 zullen helpen bij het zoveel mogelijk kunnen openhouden van de scholen. Het voorkomen van besmettingen is vooral belangrijk vanwege het lerarentekort. “Het enige waar ik me zorgen om maak, met de opmars van de Omikron-variant, is het lerarentekort waar alle scholen in de regio mee te maken hebben. Ik geloof wel dat de maatregelen, zoals mondkapjes, daar gedeeltelijk bij zullen helpen. En bij uitval van leerkrachten zoeken we binnen de hele scholenstichting naar vervanging,” aldus Robert.

Zorgen

Frédy Beekkerk van Ruth maakt zich enige zorgen over de veiligheid. “Afstand tot de leerlingen is moeilijk te bewaren; vooral in de kleuterklassen.” Wel prijst zij de ouders van haar leerlingen om hun solidaire houding in de corona-omstandigheden. “Hoewel de regels vanuit de GGD regelmatig veranderen, zoals het snottebellenbeleid dat vlak voor Sinterklaas weer werd aangepast, of het thuishouden van kinderen - kleine groepjes of hele klassen -, blijven de ouders van onze leerlingen altijd goed meewerken. Dat is heel fijn. Wij geven zelftests mee naar huis, en vertrouwen erop dat ouders daar verstandig mee omgaan, zonder dat verder te hoeven controleren. Het vertrouwen dat wij in ouders hebben en zij in ons; daarin schuilt onze kracht.”

Thuisonderwijs


Ook directeur Anneloes van de Graaff van Montessorischool Parkrijk was blij om te horen dat de scholen weer open mochten. “Online onderwijs vind ik tot een jaar of negen echt verschrikkelijk voor kinderen en hun ouders.”
Voor Frédy heeft thuisonderwijs evenmin de voorkeur. “Ouders met drie kinderen bijvoorbeeld, die dan ook ieder hun eigen laptop hebben waar ze mee aan de slag moeten. Die begeleiding is voor ouders moeilijk te combineren met een fulltime baan.”
Robert denkt daar ongeveer hetzelfde over. “We hebben inmiddels ruim voldoende ervaring met afstandsonderwijs, maar het is verre van ideaal. Bij de kleuters is het zelfs bijna onmogelijk. Hoe houd je iedereen bij de les? Én de combinatie kleuter en werk is heel vervelend voor de ouders.”

Juf, gaan we weer gewoon normaal verder?

Weer normaal

Juichend komen de leerlingen maandagochtend 10 januari de Godfried Bomansschool binnen. “Juf, gaan we gewoon weer normaal verder?”, hoort directeur Ruud een 5-jarige leerling vragen. Al een uur na heropening is het alsof de kinderen nooit zijn weggeweest. De veerkracht van jonge kinderen is iets dat hem in de afgelopen twee jaar wel vaker is opgevallen: “De corona-omstandigheden doen wel wat met kinderen, maar ze gedragen zich al snel weer als vanouds.” Wat de kinderen daarbij helpt: “Wij hechten aan structuur, daar hebben kinderen veel baat bij. De leerkrachten zijn de dag als altijd gestart met een kringactiviteit en de basisvakken, zoals taal en rekenen.” 

Activiteiten

Waar de directeur bijzonder trots op is: “Het is ons de afgelopen twee jaar gelukt om alle grote activiteiten, als Sinterklaas en de Kerstviering op school, gewoon door te laten gaan. Het kerstdiner hebben we bijvoorbeeld aangepast naar een kerstontbijt.”
Die aanpassingen hebben wel iets van het team gevergd. Vóór de kerstvakantie waren zij dan ook echt wel even aan hun vakantie toe. Maandagochtend beginnen de leerkrachten weer helemaal fris aan de komende periode. En dat gevoel heerst unaniem op alle scholen in Rijswijk. Het allerbelangrijkste, volgens Ruud: “Het is heel fijn dat school weer open is. Niet alle kinderen hebben alles thuis. Daarom is het zo belangrijk dat de scholen vanaf nu open blijven.”

Een leuke verrassing

In de brievenbus van de Mariaschool wacht die maandagochtend een leuke verrassing. Directeur Frédy vertelt: “Voor Kerst hebben we met de kinderen kaarten van de gemeente geschreven en gekleurd, en langsgebracht bij verschillende verzorgingstehuizen. Hier kregen we een bedankkaartje voor in de brievenbus, ondertekend door ‘een opa en oma van de Onderwatershof.’” Het is een extra reden om het nieuwe jaar met een lach te beginnen.